Digitalna Srpska

PAMETNO STAJALIŠTE Sada ćete u svakom trenutku znati kada DOLAZI AUTOBUS, ali to nije sve

Dok čekate autobus, u Banjaluci ćete uskoro moći jednostavno da provjerite kolika je temperatura, zagađenost ili vlažnost vazduha, koliko je UV zračenje u gradu ili koju predstavu, recimo, možete da pogledate te večeri u pozorištu. I za to vam neće trebati pametni telefon.

PAMETNO STAJALIŠTE Sada ćete u svakom trenutku znati kada DOLAZI AUTOBUS, ali to nije sve
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sve te informacije biće dostupne, zapravo, na prvom pametnom autobuskom stajalištu u gradu, sa info turist displejem, koji će do kraja godine biti postavljen na autobuskoj stanici u blizini Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Po uzoru na Beč, na ovom stajalištu građani će prvi put znati i tačno za koliko minuta im na stanicu stiže prevoz, uz pomoć GPS tehnologije, a dok čekaju autobus moći će da koriste i Wi-Fi mrežu ili da dopune bateriju telefona na stajalištu, koje će napajati fotonaponski paneli.

– Ideja je da građani na tom mjestu dobiju prije svega tačne, korisne, servisne, pa i turističke informacije, da koriste pogodnosti, a da s druge strane to ima i neku korist za grad, odnosno da to ne bude samo trošak gradu. Tako smo osmislili da u prostoru koji ostaje slobodan u okviru stajališta postavimo najsavremenije svijetleće reklamne panoe, koji su integrisani u samu stanicu, od kojih će grad moći da ubire određene prihode – objašnjava Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije Banja Luka – CIDEA i jedan od idejnih tvoraca ovog pametnog rješenja koje će biti primijenjeno u Banjaluci.

FOTO: CIDEA
FOTO: CIDEA

Prvo pametno autobusko stajalište, naime, biće postavljeno u sklopu velikog projekta „Banja Luka Future City Innovation Challenge“, čiji cilj je da Banjaluku pokrene u pravcu primjene pametnih rješenja za kvalitetniji život u gradu.

Ovaj projekat je jedan od ukupno 10 projekata koji će se realizovati u gradu u sklopu ovog poziva, a uz pomoć Inovacionog centra Banjaluka. Finansiraće ga zajedno Grad Banjaluka, UNDP i  Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Pročitajte još

Ovo pametno autobusko stajalište je, zapravo, potpuno domaće rješenje koji je CIDEA osmislila i razvila zajedno s dva univerzitetska profesora iz Banjaluke.

– U pitanju je pilot projekat, a stajalište je planirano u blizini „Zotovića“, jer je tamo velika fluktuacija ljudi. Namjera je da ono bude postavljeno do kraja godine, a u toku je postupak javne nabavke. Kao nosilac projekta, planiramo da pratimo i analiziramo podatke o korisnosti, odnosno koliko ljudi će to koristiti i za šta najviše, prije nego što se projekat nastavi, odnosno postave dodatna stajališta. Po našim procjenama, ako bismo napravili šest takvih stajališta, od Boske do Malte, rok otplate kroz reklame bi bio od godinu do godinu i po dana, a nakon toga bi grad imao samo prihode. Ali prvo ćemo vidjeti da li to ima koristi, jer ako nema koristi, bez obzira na to što lijepo izgleda, onda je to bacanje para – kaže Milanović.

Očekuje se, svakako, da će ovaj koncept brzo prihvatiti i najprije koristiti mladi ljudi.

– Tehnologije i pametna rješenja su neminovno dio budućnosti i mislim da ka tome treba da idemo, ali tako da prvo pravimo manje korake, rješenjima koja nisu skupa i nerealna. Grad sada želi da podrži takve ideje i projekte – kaže Milanović.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 50.000 KM.

Podsjećamo, projekat “Banja Luka Future City Innovation Challenge“ ima za cilj izgradnju pravednijeg, pristupačnijeg grada, koji je i ugodniji za život. Korak bliže tome i statusu prvog pametnog grada u RS, Banjaluka će napraviti uz pomoć 10 pametnih rješenja koja se finansiraju u sklopu ovog projekta.