Biznis

Pametno trošite novac: Ovo su neki od savjeta kako da uštedite bez mnogo odricanja

Ako želite da uštedite a niste spremni mnogo da se odričete, ovo je tekst za vas.

Pametno trošite novac: Ovo su neki od savjeta kako da uštedite bez mnogo odricanja
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prvo, morate krenuti od malih stvari, a drugo morate biti istrajni. Evo šta da radite kako biste uštedjeli.

Kao što je 38-godišnji milioner Kris Rajning rekao:

– Znam da postoje neki ljudi koji kažu da ne treba da brinete o kafi od 5 dolara, ali što više razmišljam o tome, odbacivanje kafe od 5 dolara je dobro mjesto za početak štednje – naveo je on.

Počevši sa malim promjenama, Rajning je uspio da uštedi 54 odsto svog prihoda, što mu je omogućilo da se penzioniše sa 37 godina.

On ističe da od “drastičnih i krupnih poteza”, poput prodavanja drugog automobila na primjer, nema ništa.

Evo 9 relativno malih i lakih stvari za odricanje, osim jutarnje kafe, a koje bi mogle značajno povećati vašu stopu štednje tokom vremena.

Impulsivna kupovina

Od prodavnica prehrambenih proizvoda do robnih kuća, prodavci imaju svoje načine da vas prevare da bezumno potrošite novac. Jedna od taktika je natrpavanje kase primamljivim proizvodima: hladnim gaziranim pićem, čokoladicama i poslasticama.

Preskočite slatkiše i sok. Vaš novčanik će vam biti zahvalan.

Neodjavljene pretplate

Za koliko 7-dnevnih ili 30-dnevnih besplatnih probnih perioda ste se prijavili i zaboravili da otkažete? Da li vam se skida novac sa računa za aplikaciju na koju ste i zaboravili? Pregledajte posljednjih nekoliko izvoda kreditne kartice i shvatite šta tačno plaćate u smislu pretplata na časopise, aplikacije ili onlajn usluge.

Zapitajte se koje biste pretplate mogli eliminisati i otkazati na licu mjesta da biste uštedjeli nekoliko stotina dolara godišnje.

Kupovina ručka svaki dan

Ishrana van kuće može brzo da nagomila trošak. Ne pomaže nam to što većina nas može da poruči ručak preko telefona i to dodirom prsta. Što više hrane možete da pripremite kod kuće, to će vam biti bolji budžet za hranu i rezultat. Naravno, u redu je da se počastite i povremeno kupite obrok, ali imajte na umu da je domaći obrok jedan od najjednostavnijih načina da smanjite potrošnju bez dramatičnih odricanja.

Flaširana voda

Dok steknete naviku da pakujete ručak, počnite da punite i flašu vode. To će vam uštedjeti nekoliko dolara svaki put kada dehidrirate i budete u iskušenju da posjetite najbližu prodavnicu.

Prekomjerna posjeta kafićima

Poput kupovine ručka, povremeni “happy hour” sa kolegama s posla ili noćni izlazak su u redu, ali ako želite da sačuvate nešto novca, preskakanje pića će učiniti trik. I da se razumijemo, naručivanje jednog pića obično dovodi do naručivanja dva ili tri, što često dovodi do naručivanja hrane. Da biste i dalje uživali u noćnim izlascima, a da ne dovedete svoj novčanik u rizik, preskačite usputna pića poslije posla, i odvojite veče u nedjelji za dobar provod.

Plaćanje “nedozvoljenog minusa”

Naknade za kašnjenje, kazne na kreditne kartice i naknade za bankomat su besmisleno bacanje novca. Da biste izbjegli kamate za kašnjenje ili nedozvoljeni minus, automatizujte sva plaćanja računa koja se mogu izvršiti na mreži, kao što su internet, osiguranje i mobilni telefon.

Pored toga, podesite automatsko plaćanje na svojoj kreditnoj kartici, tako da se sve “samo plati” nakon što vam novac legne na račun. Da biste izbjegli naknade za bankomat, obavezno dižite novac sa bankomata svoje banke.

Pročitajte još

Držite korak s prijateljima

Držati korak sa prijateljima ili pokušavati da živite u skladu sa standardima svojih prijatelja i komšija je primamljiva, ali skupa navika. Ako prestanete da birate gdje ćete živjeti, šta ćete obući i koje sprave da kupite na osnovu onoga što vaši prijatelji rade, velike su šanse da ćete uštedjeti tonu novca.

Brendirani proizvodi

Ako vam nije važan brend – za namirnice, toaletne potrepštine, potrepštine za kućne ljubimce i druge predmete – odricanje istog je jednostavan način da uštedite novac tokom vremena. Ne morate da kupujete generički za sve. Identifikujte šta vam je zaista važno i šta ste spremni da žrtvujete – zatim, kupite brendirane one stvari do kojih vam je stalo, poput kreme za lice, itd.

Kreditne kartice

Ovo ne mora da bude dugoročna strategija, ali ako želite relativno brzo da uštedite novac, odbacite plastiku iz novčanika. Jednostavno podignite unaprijed određeni iznos gotovine za nedjelju dana i obavežite se da ćete potrošiti samo taj iznos. Prelazak na korišćenje isključivo gotovine samo dodaje još jednu barijeru između vas i trošenja novca. Lako je bezobzirno prevući kreditnu karticu i zaboraviti da ste uopšte nešto kupili. Pokušajte da predate fizičke račune i gledate kako vam novac nestaje pred očima. To čini veliku razliku, prenosi Blic Žena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije