Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PAZITE ŠTA JEDETE Najmanje osam osoba se otrovalo u Visokom, poznat i UZROK

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Osam osoba zatražilo je u proteklih desetak dana liječničku pomoć nakon trovanja u jednom od visočkih ugostiteljskih objekata, a struka sumnja da je trovanje nastupilo nakon konzumiranja ručno pravljene majoneze.

Načelnik Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica Ednan Drljević Feni je kazao da je šest od osam osoba zadržano na liječenju te da će na pretragama biti još šest, sedam dana.

– Zvanično ne možemo potvrditi, teško je to reći, ali sumnjamo na majonezu koja je ručno rađena. Naravno da može biti i nešto drugo jer nismo dobili tu majonezu koju su konzumirali – rekao je Drljević.

Inače, navodi ovaj doktor, ta vrsta majoneze je najveći uzročnik trovanja. On tvrdi da je teško znati ima li u jajima salmonele, a da je dovoljno jedno takvo da zarazi smjesu od 100 jaja.

– Sad je opasnost od trovanja prošla, salmonela je izolovana. Nadamo se da je broj osoba koji je zatražio pomoć stvarni broj zaraženih, da ih nema više – istakao je Drljević.

Dodao je da je bilo još pacijenata iz Visokog koji su zatražili pregled sumnjajući da su otrovano, a jeli su u drugim ugostiteljskim objektima u gradu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO