Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PDP ODGOVORIO VLADI RS “Razumijemo vašu nervozu”

Politika
Autor:

Foto: PDP/Ustupljena fotografija

Nakon što ih je Vlada Republike Srpske danas pozvala da prije pisanja saopštenja za javnost prethodno provjere informacije o kojima namjeravaju da pišu i komentarišu ih, te da, obavezno, redovno čitaju Službeni glasnik Republike Srpske, ponovo su reagovali iz PDP navodeći da “razumiju njihovu nervozu”.

– Partija demokratskog progresa razumije ogromnu nervozu u kojoj se nalazi Vlada Republike Srpske zbog, kako je to istakao i predsjednik Srbije, ozbiljnih izazova da obezbijedi elementarno funkcionisanje sistema u zemlji. No, ta nervoza ne može i neće opovrgnuti veoma jasne i lako provjerive činjenice – navode u PDP i dodaju da se te činjenice ogledaju u sljedećem:

– PDP je još 20. marta na sjednici Predsjedništva usvojio i javno objavio set ekonomskih mjera radi podrške privredi zbog epidemije korona-virusa: usvajanje mjere za plaćanje PDV-a na kraju mjeseca, uz razmatranje opcije za najugroženije privredne subjekte da budu potpuno oslobođeni plaćanja dijela PDV-a; usvajanje mjere kojom će se iz budžeta Republike Srpske osigurati isplata iznosa minimalne plate (520 КM) za sve radnike u onim poslovnim subjektima kojima je zbog odluke Vlade zabranjen rad, i to za cijeli period trajanja takve odluke Vlade; umanjenje osnovnog dijela (paušala) za plaćanje računa komunalija za one poslovne subjekte koji ili ne rade ili su posebno pogođeni ovom krizom; Кad je riječ o nivou lokalnih samouprava, tražili smo usvajanje mjere da se za period trajanja zabrane rada svim poslovnim subjektima na koje se ta zabrana odnosi proporcionalno smanji plaćanje svih mjesečnih i godišnjih komunalnih naknada i taksi – navodi se u saopštenju iz PDP.

Dodaju da je Vlada najavila da planira mjeru refundiranja minimalne plate radnicima kod onih poslodavaca kojima je zabranjen rad, ali da ta mjera još uvijek nije usvojena.

Takođe, kako se ističe u saopštenju, Vlada je najavila da će se ta mjera primjenjivati počev od aprila, ali ne i za dio marta mjeseca, iako je mnogim poslovnim subjektima bio zabranjen rad pola mjeseca marta.

– Vlada je donijela Odluku o načinu izmirenja poreza na dohodak i doprinosa za mart 2020. godine, što smo mi i konstatovali, ali smo takođe naveli da u toj Odluci nije navedeno kad će se konkretno refundirati troškovi poreza i doprinosa radnicima kod onih poslodavaca kojima je zabranjen rad, niti koji će sve poslodavci imati pravo na tu refundaciju. U Vladi bi trebalo da znaju da poslodavci već danas imaju problem sa tekućom likvidnošću, te da puka najava da će nekad u budućnosti biti izvršena refundacija, bez konkretizacije kome će konkretno i kad tačno biti izvršena, jednostavno nije od pomoći- ističe se u saopštenju iz PDP.

PDP je pozvao Vladu da, ako već ima poteškoća da pripremi odgovarajuće mjere, preuzme iste od Vlade Brčkog Distrikta BiH koja je dana 31.03.2020. godine uz aktivno učešće PDP usvojila odluku o mjerama pomoći privredi, dok je dana 06.04.2020. godine objavila javni poziv za pomoć privrednim subjektima u kojem je tačno navela ko sve ima pravo na pomoć, u kojem iznosu, kao i rok do kojeg se podnose prijave poslodavaca na javni poziv, zajedno sa obrascem prijave.

– Obaveze po osnovu poreza na dobit su privremeno odgođene, ali ne u ukinute, u čemu postoji ozbiljna razlika i u Vladi bi to trebali da znaju, baš kao što bi trebalo da znaju i da se porez na dobit plaća se akontativno, mjesečno, do desetog u mjesecu za prethodni mjesec, a na osnovu podataka iz godišnje poreske prijave za prethodnu poresku godinu, odnosno da se plaća i prije samog ostvarivanja dobiti, koje će ove godine nažalost biti mnogo manje ili nikako u odnosu na prethodnu godinu. To praktično znači da se Vlada hvali time što ne traži unaprijed plaćanje poreza na dobit, a sama dobit je neizsvjesna. Ta mjera je takva da nju zaista niko ozbiljan i odgovoran ne može niti da komentariše u kontekstu krize u kojoj se privreda nalazi, a kamoli da se istom hvali – stoji u saopštenju.

Što se tiče Odluke o tromjesečnom moratorijumu na otplatu glavnice i kamate uz produženje roka otplate za tri mjeseca pravnim licima i preduzetnicima, kojima su sredstva plasirana putem finansijskih posrednika ili direktno iz fondova kojim upravlja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, za PDP ni ova Odluka nije od posebnog značaja, jer je, kako navode, riječ o odgađanju izvršenja obaveze, a ne o otpisu iste za period trajanja ove krize.

– Takođe, u skladu sa propisima kojima se uređuju obligacioni odnosi, kao i bankarski poslovi, ako u toku trajanja ugovornog odnosa nastupe okolnosti koje korisnika dovode u teško imovinsko stanje, odnosno druge bitne okolnosti na koje korisnik ne može uticati, banka može na zahtjev korisnika proglasiti zastoj u otplati (moratorijum) za određeni period, a u tom periodu banka ne obračunava zateznu kamatu na dospjelo a neizmireno potraživanje. Dakle, riječ je o mjeri koja definiše nešto što je već definisano i stvar je političkog ukusa da se o nečemu takvom posebno ne govori- ističe se u saopštenju.

Dodaje se da u svakom slučaju, zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi privreda Republike Srpske pozivaju Vladu da se uozbilji, smiri, ne paniči i počne da priprema konkretne mjere podrške našoj privredi.

Кao odgovorna i patriotska stranka, PDP će, kako ističu, i dalje da stoji na raspolaganju svojoj zemlji, institucijama i narodu, te će nastaviti da mjesečno finansijski pomažu zdravstvene ustanove i ugrožene građane.

– Pomoći ćemo i samoj Vladi da se lakše nosi sa izazovima za koje se čini da u ovom trenutku i nije najspremnija- stoji u saopštenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO