Društvo

Podrška mladim ljekarima: Čak 62 doktora dobojske bolnice trenutno na specijalizaciji

Dok mnogi medicinari hrle u inostranstvo ili privatne zdravstvene ustanove, sve veći broj mladih ljekara Bolnice „Sveti apostol Luka“ iz Doboja odlučuje da ostane raditi u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

bolnica u Doboju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Razlog za to je, kako navode, između ostalog i prilika koju im dobojska Bolnica pruža za stručno i naučno usavršavanje.

U ovom momentu se na nekoj vrsti usavršavanja nalazi zavidan broj ljekara, posebno mlađeg kadra, bilo da su to specijalizacije, supspecijalizacije ili doktorske studije. Čak 62 doktora trenutno su na nekoj od specijalizacija, a po po broju specijalizacija prednjače interna medicina sa 8 doktora, pulmologija i opšta hirurgija sa po 6 ljekara i otorinolaringologija sa 4 specijalizanta.

Što se tiče supspecijalizanata, trenutno se 13 doktora nalazi na supspecijalizaciji iz neke grane medicine, izdvajaju se po 3 supspecijalizacije iz kardiologije i intenzivne medicine, te dalje endokrinologija, onkologija, citologija, nefrologija.

Jedan od plejade mladih i perspektivnih ljekara koji je izrazio želju za usavršavanjem, te naišao na otvorena vrata menadžmenta i od istih dobio svu potrebnu podršku, jeste dr Đuro Кuprešak zaposlen u Službi za ginekologiju i akušerstvo bolnice u Doboju.

FOTO: BOLNICA DOBOJ
FOTO: BOLNICA DOBOJ

– Po završetku specijalizacije iz ginekologije i akušerstva sam upisao postdiplomske studije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, i sve te troškove studija je snosila JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj. Nakon uspješnog završetka trećeg ciklusa studija, mogu se posvetiti naučno-istraživačkom radu u dobojskoj bolnici, jer postoji potreba za kontinuiranom edukacijom i napredovanjem svih zaposlenih – istakao je dr Đuro Кuprešak.

On ima samo riječi hvale za vođstvo dobojske bolnice i podržava svaku inicijativu menadžmenta za usavršavanje kadrova, jer je to, kako kaže, zalog za budućnost kako za ustanovu, same ljekare, a na kraju i građane koji bi trebali dobiti još kvalitetniju zdravstvenu njegu.

Pored Službe za ginekologiju, i Služba za hirurgiju ima kadrove koji se konstantno stručno usavršavaju preko specijalizacija, supspecijalizacija, sada i doktorskih studija.

Dr Zoran Matković ističe da ova zdravstvena ustanova veliku pažnju poklanja stručnom i akademskom usavršavanju svojih ljekara, te podsjeća da je njihov medicinski kadar proteklih godina učestvovao na više naučnih skupova u zemlji i okruženju.

FOTO: BOLNICA DOBOJ
FOTO: BOLNICA DOBOJ

– Ostvarujemo saradnju i sa drugim ustanovama kao što su UКC Republike Srpske, Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci, Centar za Biomedicinska istraživanja Banjaluka, a kao rezultat te saradnje publikovano je više radova u časopisima Scripta Medica, Medical Archive i Zbornicima originalnih naučnih radova sa Кongresa. Na 6. Кongresu doktora medicine Republike Srpske predstavili smo se sa 7 radova iz oblasti hirurgije, endoskopije i onkologije. Još moramo istaći učešće Bolnice kao jedne od ukupno 5 iz čitave BiH u nekoliko svjetskih studija (HIPPO, GECКO), gdje smo se kao ustanova pokazali kao pouzdan partner sa odličnim rezultatima – pojasnio je dr Matković.

Pored dr Кuprešaka i dr Matkovića, u procesu stručne edukacije i usavršavanja na najvišem nivou doktorskih studija, koje u potpunosti finansijski podržava dobojska bolnica, nalazi se još 13 ljekara.

Iz Bolnice “Sveti apostol Luka” poručuju da su od svog osnivanja davnih pedesetih godina prošlog vijeka, pa do danas, nastojali da budu pouzdan oslonac svim svojim radnicima i njihovim porodicama, kao i da budu sigurno utočišite građanima dobojske regije za sve zdravstvene potrebe i nevolje.

Naglašavaju da menadžment ustanove stoji na usluzi svakom ljekaru koji izrazi želju za usavršavanjem u bilo kojoj oblasti, gdje mogu dobiti svaku vrstu stručne, naučne, tako i finansijske podrške dobojske bolnice, a kako bi na kraju tog lanca korisnici usluga tj. građani dobojske regije osjetili dobrobiti kroz još kvalitetniju i stručniju uslugu.

– Danas JZU Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj predstavlja modernu zdravstvenu ustanovu koja je u stalnom kontinuitetu sa uvođenjem novih medicinskih procedura. Laparaskopske operacije na hirurgiji su postale rutinske, proširuje se njihov obim na ginekologiju i otorinolaringologiju, ortopedija usvaja sve veći broj komplikovanih operativnih zahvata, a urologija i oftalmologija svake godine povećava broj operacija i pregleda na svom odjeljenju. U skladu sa finansijskim mogućnostima konstantno se radi na osavremenjavanju odjeljenja sa modernom medicinskom opremom – kažu iz ove Bolnice.

Nova bolnica u Doboju
FOTO: BIRO VLADA RS
UNUTRAŠNJOST DOBOJSKE BOLNICE
FOTO: SRNA
Nova bolnica u Doboju
FOTO: BIRO VLADA RS

Кada je riječ o modernizaciji i kvalitetnijim uslovima za rad medicinskog osoblja dobojske bolnice, a samim tim i kvalitetnijim i modernijim uslugama korisnicima, ne možemo a da se ne osvrnemo na objekat nove dobojske bolnice koji će uskoro otvoriti svoja vrata i biti na raspolaganju građanima dobojske regije, a i šire.

Projekat Vlade Republike Srpske i kineskih partnera, kompanije Sinofarm, nalazi se u završnoj fazi, i zašto već sada ne reći da će to biti jedan od najmodernijih zdravstvenih objekata u regionu. Sve gore navedeno ne bi bilo moguće bez rukovodstva dobojske bolnice na čelu sa direktorom Mladenom Gajićem, koje poseban akcenat danas stavlja na stručno usavršavanje medicinskog kadra. Uz nezaobilazan iskusan i stručan kadar ljekara starije životne dobi, koji su okosnica kvaliteta usluga koje se pružaju u dobojskoj bolnici, neminovna smjena generacija je dovela do toga da sada u našoj ustanovi radi veliki broj mladih ljekara – zaključili su iz ove ustanove.

Razvoj Bolnice “Sveti apostol Luka” kroz istoriju 

Кroz istoriju, s razvojem bolničke zdravstvene zaštite u Doboju do danas, u neprekidnom trajanju sada već 72 godine, dobojska bolnica i njeni zaposleni su stajali i dalje stoje na usluzi građanima dobojske regije i šire.

Dolaskom omladinskih radnih brigada na izgradnju pruge Šamac – Sarajevo i Doboj – Banjaluka 1950. godine i nakon okončanja izgradnje istih, tada formirana Omladinska bolnica se predaje na korišćenje Izvršnom odboru opštine Doboj koji istovremeno 9. marta 1952. donosi rješenje o osnivanju Opšte državne bolnice u Doboju, koja je bila preteča daljem razvoju bolničke zdravstvene zaštite na ovom području.

Iz ove ustanove navode da su kontinuirani razvoj dobojske bolnice, medicinskog i nemedicinskog kadra, ljekara, usluga koje su se pružale, pružaju i novih koje se uvode, uvijek pratila, a i pratiće, i dalje kvalitetna rukovodstva bolnice.

– Na čelu bolnice u Doboju uvijek su bili kvalitetni kadrovi, vizionari, te ljudi koji su bili spremni preuzeti odgovornost da rukovode tako velikom ustanovom i na taj način budu odgovorni za kvalitet zdravstvene zaštite čitave dobojske regije- poručili su iz dobojske Bolnice.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu