Svijet

Pokrenuta istraga protiv Maska zbog postupanja oko Tvitera: Spor se vodi zbog neriješenog finansiranja sporazuma

Federalne vlasti SAD pokrenule su istragu protiv američkog milijardera Ilona Maska zbog njegovog ponašanja tokom preuzimanja kompanije "Tviter", navodi se u sudskom podnesku.

Pokrenuta istraga protiv Maska zbog postupanja oko Tvitera: Spor se vodi zbog neriješenog finansiranja sporazuma
FOTO: CARINA JOHANSEN/EPA

Iako je navedeno da je on pod istragom, nije precizirano šta je tačno fokus istraga i koje federalne vlasti ih sprovode. Mask je prošle nedelje zatražio od sudije da odloži njegovu parnicu sa “Tviterom” za 28. oktobar, što je sudija u Delaveru odobrio, prenio je Rojters.

Spor između “Tvitera” i Maska se vodi zbog neriješenog finansiranja sporazuma o kupovini Tvitera postignutog u aprilu, vrijednog 44 milijarde dolara.

Pročitajte još

Mask i kompanija “Tviter” mogli bi da postignu dogovor o okončanju parnice narednih dana, što će omogućiti najbogatijem čovjeku na svijetu da kupi tu kompaniju za 44 milijarde dolara.

Mask, koji je i direktor kompanije “Tesla”, predložio je “Tviteru” da, ukoliko ta kompanija prekine spor sa njim, pristane na uslove iz sporazuma koji je postignut u aprilu – da kupi kompaniju za 54,20 dolara po akciji.

U pokušajima da okončaju parnicu, dvije strane su se dogovorile da Maskovo svjedočenje na pripremnom ročištu pred sudom u Delaveru, koje je trebalo da se obavi danas, bude odloženo, ali da se pregovori o završetku parnice nastavljaju.

Suđenje je prethodno bilo zakazano za 17. oktobar.

Nakon najave u utorak da će Mask nastaviti sa preuzimanjem “Tvitera”, obustavljeno je trgovanje akcijama ove društvene mreže.

Mask je nekoliko nedelja kasnije odustao od postignutog dogovora, navodeći da je zabrinut jer je broj botova na platformi veći nego što je “Tviter” tvrdio.

“Tviter” je negirao optužbe i tužio Maska da bi ga primorao da se dogovor realizuje, nakon čega je došlo i do naglog pada vrijednosti akcije Maskove kompanije “Tesla”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije