Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POLENSKI SEMAFOR Za mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu 20.000 maraka

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Za praćenje koncentracija alergenih vrsta polena u vazduhu ove godine iz gradske kase će biti izdvojeno 20.000 KM, a rezultati mjerenja bi, kao i prethodnih godina, trebalo da budu dostupni na takozvanom „polenskom semaforu“ na internet stranici Grada Banjaluka.

U pitanju su podaci koji su građanima Banjaluke već godinam svakodnevno dostupni i koji omogućavaju onima koji imaju probleme s alergijama da se na vrijeme prilagode situaciji.

– Redovno svake godine, od marta do kraja oktobra, mjeri se koncentracije aeroalergenih polena, te se u periodu polinacije svakodnevno podaci emituju na internet stranici Grada – navedeno je u Programu zajedničke komunalne potrošnje Odjeljenja za komunalne poslove.

U ovom Programu je navedeno da će za taj posao biti izdvojeno 20.000 KM.

Za taj posao u Banjaluci prošle godine je bio zadužen Poljoprivredni institut RS, koji je 4. novembra zvanično prestao sa uzorkovanjem i očitavanjem alergenih vrsta polena za 2019. I za ovu godinu će putem tendera biti izabrana firma koja će biti zadužena za taj posao.

Banjalučani smatraju da se sa ovim mjerenjima treba početi na vrijeme.

– Veliki broj ljudi se oslanja na podatke koji su dostupni na „polenskom semaforu“ da znaju kako da se ponašaju. Lani je zbog adimistrativnih problema došlo do zakašnjenja, pa se sa mjerenjima počelo tek sredinom godine. Mjerenje bi trebala početi čim vegetacija krene da buja, a pošto je za sada zima veoma blaga moguće je da počne i ranije  – kazala je Slavica P.

Prvo mjerenje

Podaci na „polenskom semaforu” prvi put su  objavljeni na sajtu Grada 2007. godine. U vazduhu se svakodnevno mjere koncentracije polena trave, koprive, kiselice, bokvice, pepeljuge, pelina i ambrozije. Pored dnevnih vrjednosti, građani su u mogućnosti i da vide kakva će biti prognoza za naredne dane, odnosno da li se za pojedine vrste predviđa povećanje koncentracije u vazduhu ili smanjenje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO