Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Policijska matematika

Kolumne
Autor:

Dva plus dva nije četiri, već koliko šef kaže da jeste.

Stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj je zadovoljavajuće, zaključak je svakog policijskog brifinga za medije i tako decenijama.

Statistika je takva da je svake godine manji broj krivičnih djela nego one prethodne.

Nadam se samo da u policiji znaju matematiku i da će ih ovakav način oduzimanja jedne godine dovesti do nule.

Ili možda neće, jer moguće je vrlo lako da je drugačija matematika koju uče policajci od one koju mi obični smrtnici poznajemo.

Tako naprimjer, krivično djelo ako se dogodi u jednom mjesecu, ne mora biti dio statistike za taj mjesec, već će se nekom policijskom „teoremom“ naći u sljedećem mjesecu.

I tako to traje već godinama, a kada se skrene pažnja na ovakvo računanje i slične propuste u radu organa gonjenja, onda su novinari najgori, lažu, petljaju, uzimaju pare od kriminalaca da pišu tekstove i slično.

Dakle, policija ne griješi.

Ne griješi policija ni kada ćuti o sve češćim krađama luksuznih auta u Banjaluci, pljačkama stanova.

Ne griješi ni kada ćuti o pronalasku 65 kilograma marihuane, tone skanka i drugih teških droga. Naravno, svako ćutanje je opravdano interesom istrage.

Zato nikada policija neće ćutati kada se procesuira neko zbog neovlaštenog snimanja, iako će se kasnije ispostaviti da to blage veze nema sa krivičnim djelom.

Neće se policija ustručavati da uništi nečiji život i podnese izvještaj zbog teškog krivičnog djela kao što je terorizam, iako će se tokom sudskog postupka utvrditi da se radilo o satiričnim komentarima.

Isto tako istrage će se decenijama voditi u slučajevima višemilionskog kriminala na štetu Republike Srpske, a imena odgovornih držati pod duplim ključem u ladicama.

Kada bi u Ginisovoj knjizi rekorda postojalo takmičenje u trpljenju nečega ovaj narod bi bio na prvih stotinu mjesta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO