Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POLOŽAJ SRBA U LIVANJSKOM KANTONU Runić: Za jedno radno mjesto moramo dati tri

Regioni
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Načelnik drvarske opštine Dušica Runić rekla je da Srbi u Drvaru od 13. septembra 1995. godine žive u uslovima nedostojnim čovjeka i navela da se za zapošljavanje samo jednog Srbina u tom gradu i u Livanjskom kantonu moraju dati tri radna mjesta Hrvatima.

Runićeva ukazuje da su Srbi u Drvaru prinuđeni da pređu preko ponosa i zdravog razuma, tražeći da bar jedan bude zaposlen, da bi jedna jedna srpska porodica imala uslove da samo preživi.

– Za jedno radno mjesto Srbina, mi osloboditeljima, kako su nazvali sebe, Hrvatima u Drvaru i u Livanjskom kantonu moramo dati tri radna mjesta. To sve govori kako je biti Srbin u Drvar, Glamoču i Bosanskog Grahovu i cijelom Livanjskom kantonu – izjavila je Runićeva.

Ona je osudila inicijativu Kantonalnog odbora HDZ Livno za obilježavanje 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara” i naglasila da za Srbe u Drvaru 13. septembar 1995. godine predstavlja dan žalosti, jer od tada nemaju status građana, već su prvo postali izbjeglice, a potom povratnici koji u svom gradu preživljavaju.

Prema njenim riječima, tim navodnim oslobođenjem jedan industrijski grad je doveden u status najnerazvijenije opštine u BiH koja nema ni industrijsku zonu, jer su je uništili nelegalnom i koruptivnom privatizacojom.

– Od opštine koja gotovo nije imala nezaposlenih doveli su Drvar u status da je biti zaposlen Srbin postala privilegija – naglasila je Runićeva.

Ona je naglasila da Srbi u Drvaru neće dozvoliti najavljeno obilježavanje i istakla da je spremna Drvarčane izvesti na ulice.

– Spremna sam stati uz moj narod, moje Drvarčane, ovo malo Srba koji su se vratili na svoja ognjišta i izaći na ulice na proteste. Ja ne želim da obilježavam i slavim dan kada sam postala izbjeglica i dan kada je moj narod napustio svoja ognjišta – poručila je Runićeva.

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ BiH Livno usvojena inicijativa za obilježavanje 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, uz prijedlog da obilježavanje bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika, i to u Bosanskom Grahovu 28. jula, u Glamoču 29. jula i u Drvaru 13. septembra, što će biti centralni skup.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO