Politika

„POMIJEŠALI STE JEDINSTVO I JEDNOUMLJE“ Žestoka diskusija Dodika i Trivićeve, reagovao Čubrilović

Poslanica PDP u Narodnoj skupštini Jelena Trivić je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, u ime kluba, rekla da su svi jedistveni u osudi onoga što radi režim u Crnoj Gori.

„POMIJEŠALI STE JEDINSTVO I JEDNOUMLJE“ Žestoka diskusija Dodika i Trivićeve, reagovao Čubrilović
FOTO: DEJAN BOŽIĆ, SINIŠA PAŠALIĆ/RAS KOMBO

Potom se obratila srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Svi mi imamo dolje nekog i svi smo čuli, ili su nam rekli, kakve ste vi imali veze s Milom Đukanovićem. Ne slažem se s vama po brojnim pitanjima, ali pihvatam da dođete u parlament Srpske. Isto tako, mislim da ste prilično licemjerni, jer ste Đukanovću trebali reći u lice to što ste imali. Ali pretpostavljam da ne znate na kakvu ćete reakciju naići, zato što ste vi lično podržavali nezavisnost Crne Gore – rekla je Trivićeva.

Podsjetila je da poslanici SNSD nedavno nisu željeli da glasaju za deklaraciju o zaštiiti srpskog naroda u Crnoj Gori.

– Vi ste pomiješali pojam jedistva i jedoumlja. Rekli ste u jednom intervjuu da ste uništili opoziciju. E, pa niste! I da jeste, da li je to dobro za Republiku Srpsku?! Kažete da će Narodna skupština biti ključno mjesto za sve naše odluke. Da, ali ne skupština kroz koju vi govorite, nego kroz koju i mi govorimo. Pomiješali ste te pojmove. Gdje je Narodna skupština o odlasku stranih sudija? Zašto ona sada nije ključna institucija? Otkud sada Predsjedništvo i da potvrđuje Dom naroda? Ne držite se svoje riječi. Dali smo šansu zaključcima, ali smo znali da ćete sutradan promijeniti mišljenje. Nikad nije čovjek s vama načisto kada lažete, a kada govorite istinu – rekla je Trivićeva.

Pročitajte još

Dodika je optužila da je obezvrijedio riječ referendum i da je okrenuo politiku u odnosu na spominjani „RSexit“.

– Promijenite retoriku u tri dana i tražite da vas neko prati. U čemu da vas pratimo? Ovo nije vaš privatni posjed, ovo je i naša Narodna skupština. Vi niste Republika Srpska, smjenjivi ste. Usavršili ste metode izborne krađe, ali doći će i tome kraj – istakla je Trivićeva.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović joj je na kraju rekao da je nekoliko puta upotrjebila nepimjerene riječi. Čubilović je morao da opominje i Dodika koji je u replici Trivićevoj rekao da stiče utisak da ona ništa ne radi, već samo prati šta on radi.

– Nekom posječnom muškarcu možda bi to godilo, ali ja sam iznenađen. Promašili ste dnevni red. Ne treba da mi držite predavanja, ja nisam vaš student. Razmujem vaš medijski nastup, vidim da već provjeravate na telefonu kako ste izgledali. Da li sam licemjeran? Vi niste ta koja to treba da ocjenjuje. S vama nikada nisam razgovarao, nisam imao nijedan posao u životu. Nije čovjek ono što misli o sebi, nego šta drugi kažu o njemu. Vi ste pokušali ovdje da nabacate svašta. Ko vam brani da budete predstavnici naroda? Ali vama je tolerantna većina u parlamentu dozvolila da vi kao manjinski maltretirate i nas i javnost, do te mjere da im se zgadi parlament i politička borba. Niko vas nije spriječio da idete na bilo koji javni skup, u medije koje hoćete, da govorite koliko hoćete. Kakav ste vi narod? Vi ste manjina – rekao je Dodik.

“Bili ste balavica”

Dodik je Trivićevoj rekao da se njeno znanje zasniva samo na tabelama, da može iz njih da predaje studentima, ali da je život nešto drugo.

– Vi meni kažete da ja lažem? A vi kao govorite istinu? Samo istinu? I ko god baš ne posluša odmah je protiv vas. Nemojte da lažete i vi – uzvratio je Dodik.

On je naveo i da je Milo Đukanović svojevremeno bio za nezavisnost Crne Gore, u vrijeme državne zajednice Srbije i Crne Gore.

– Dodik je u to opasno vrijeme rekao: “Dali ste Crnoj Gori 55 odsto za nezavisnost, dajte meni u RS 80 odsto i ja idem na referendum”. Ne sjećate se toga, bili ste balavica, studirali ste – rekao je Dodik.

Nakon burne reakcije iz opozicije i predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, Dodik je upitao: „Šta je to uvredljivo što sam rekao? Bila je mala“.

– U dva sljedeća izborna kruga bićete opozicija i sjedićete tu gdje sjedite – poručio je on Trivićevoj.