Hronika

“Postojimo 50 godina, ovakav slučaj nikada nismo imali” Oglasio se direktor škole koju će pohađati dječak ubica

Učenik koji je počinio ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar", nastaviće školovanje kao đak Osnovne škole "Dr Dragan Hercog", a u narednim danima treba da bude završena procedura oko zvaničnog upisa u tu školu. O svemu tome oglasio se i Zoran Aleksić, direktor ove škole.

Osnovna škola "Vladislav Ribnikar"
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Aleksić je potvrdio da dječak trenutno još uvijek nije upisan u tu školu, i da se još ne zna po kom modelu će nastaviti osnovnoškolsko obrazovanje, kao i da će ta odluka biti donijeta u saradnji sa ljekarima.

OŠ “Dr Dragan Hercog” jedina tog tipa u Srbiji

Zoran Aleksić podsjeća da je ova škola jedina u Srbiji koja omogućuje obrazovanje bolesne djece, bilo da su kod svojih kuća ili na bolničkom liječenju.

– Škola postoji više od 50 godina i svako djete koje se nađe u bolnici, a po mišljenju ljekara bude sposobno da prati nastavu, postaje naš učenik. Mišljenje ljekara u našem radu je veoma važno. U školi postoje timovi koji prilagođavaju nastavu i patologiji i svakom djetetu ponaosob, što nije nikakva novina. To se radi i u redovnim školama jer je svako djete individua. Što se tiče pomenutog slučaja, ministarka prosvjete je juče rekla da je učenik u bolnici i on po zakonu ima pravo na osnovno obrazovanje šta god da je uradio. Sve ostalo je u domenu ljekara i pravosuđa – kaže Aleksić.

On objašnjava da se u radu sa učenicima na bolničkom liječenju koriste različiti modeli i da se još ne zna koji će biti primjenjen u konkretnom slučaju, demantujući informacije koje su pojavile u javnosti da će za njega biti organizovana onlajn nastava.

Aleksić pojašnjava način rada sa djecom koja se nalaze na bolničkom liječenju:

Osnovna škola
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER
Pucnjava u Beogradu u školu
FOTO: OLIVER BUNIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER
Hapšenje ubice dječaka
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

– Mi radimo sa djecom individualno u kućnoj nastavi i individualno u bolničkoj nastavi. U tom slučaju učitelj i nastavnik određenog predmeta dolazi kod djeteta i realizuje se ono što je previđeno propisanim planom i programom – navodi Aleksić.

Drugi model je nastava u bolnicama, u kojima se, gdje je to moguće, formiraju grupe i odjeljenja sa najmanje četiri, a najviše 10 učenika, prenosi Kurir.

Pročitajte još

– Tu se radi kao u bilo kojoj školi samo su grupe manje i odjeljenja su kombinovana. Imamo djecu do koje tokom liječenja u bolnici ne možemo da dođemo fizički, jer recimo primaju hemioterapiju, nalaze se na intenzivnoj njezi ili je u toku postoperativni tok. Takvim učenicima nastavnici pripremaju pisane materijale koje dostavljaju najčešće preko roditelja koji sa njima borave u izolaciji ili preko medicinskog osoblja na tom odjeljenju. Četvrti model po kome smo pioniri je nastava na daljinu i ona se koristi za djecu koja boluju od nekih teških bolesti. Za njih se onlajn nastava odvija u realnom vremenu, koriste se platforme, djeca mogu međusobno da komuniciraju preko video kanala. Za nas je obrazovanje kreativan čin i tako ga treba jedino shvatati, gdje vi prilagođavate nastavu potrebama učenika – kaže direktor Aleksić.

Nikada nisu imali djecu ubice

Govoreći o tome da li je tokom svoje dugogodišnje karijere (na čelu OŠ “Dr Dragan Hercog” se nalazi dve decenije) imao primer da je neki učenik bio smješten u bolničkoj ustanovi jer je počinio ubistvo, Aleksić kaže da nije.

– Imali smo djecu koja su bila autodestruktivna sa tendencijom izvršenja samoubistva, ali ovakav slučaj nikada nismo imali. Ovo je presedan za sve nas, i duboko saosećam sa porodicama ubijene djece. Ovaj događaj me je i kao roditelja i kao prosvjetnog radnika duboko uzdrmao – kaže Aleksić.

On napominje i da u našoj zemlji ne postoji srednja škola za učenike koji su na bolničkom liječenju jer srednje obrazovanje nije obavezno.

– Srednje škole se sve više otvaraju za naše učenike. Oni nastavljaju školovanje i u gimnazijama i u srednjim stručnim školama. Naši učenici na kraju osmog razreda polažu završni ispit kao i svi drugi đaci, popunjavaju listu želja i upisuju se u srednje škole – naveo je direktor.

Majka tražila da nastavi školovanje

Podsjetimo, priča o tome šta će biti sa školovanjem dječaka koji je počinio masakr dospjele su u žižu interesovanja kada se pojavila informacija da je njegova majka tražila da njeno dijete nastavi školovanje.

Kasnije je Danica Grujičić, ministarka zdravlja da maloljetni dječak više nije đak “Ribnikara”, te da će dječak školovanje moći da nastavi jedino u okviru školske ustanove zatvorenog tipa “Dr Dragan Hercog”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu