Iz našeg ugla

Potkovano pravosuđe

U životu prosječnog građanina ove napaćene zemlje nema teže kletve ni goreg usuda od toga da se dospije pred sud koji dijeli „pravdu“.

Potkovano pravosuđe
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tužiš, recimo, hohštaplera koji te je prevario prilikom kupovine nekretnine ili nekog drugog kupoprodajnog ugovora, masno platiš advokata, vještake, izađeš pred sud u dobroj namjeri da će pravda biti zadovoljena, a onda, gle čuda, saznaš da je bliski rođak tuženog prevaranta zaposlen u tom istom sudu, da ima veze u VSTS, da te tvoj opunomoćeni zastupnik, kojeg si masno platio, počne savjetovati kako je najbolje da od tužbe odustaneš jer, eto, nema šanse da ih dobiješ. Iako je pravda na tvojoj strani.

Na kraju, plaćenje sudskih troškova zapadne tebi jer si, na pravdi Boga, tužio „poštenog“ i „uzornog“ građanina. Ako ne platiš, sudski izvršitelji i advokati oderu ti kožu s leđa i blokiraju račune. Klasična priča iz ove doline suza, bez obzira da li živite u „boljem“ ili „gorem“ entitetu.

Prije par dana SIPA je, gle čuda, uhapsila predsjednika Suda BiH, kao i bivšeg direktora OBA zbog koruptivnih aktivnosti, nezakonitog prisluškivanja i raznih drugih marifetluka koji više priliče gangsterima nego ljudima koji se nalaze na čelu pravosuđa i institucija zaduženih za bezbjednost svih građana.

Pročitajte još

Koliko je pravosuđe oslobođeno od političkih uticaja, rođačkih i prijateljskih veza, najbolje pokazuje to što nijedan glavni tužilac Tužilaštva BiH, u posljednjih 20 i kusur godina, nije dočekao kraj svog mandata, a nekadašnje predsjednike VSTS kamera je hvatala kako se „potkivaju“. Ako je vjerovati domaćem pravosuđu, svi današnji političari rođeni su kao milioneri, a njihove porodice od davnina vuku veze s Rokfelerima, a ne zemljoradnicima i prodavcima kupusa.

U društvu u kojem ne postoji povjerenje u pravosuđe ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke i dijele je po pravilima Divljeg zapada, koja su važila prije 150 godina. Toliko, izgleda, domaće pravosuđe kaska za onim u civilizovanom svijetu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu