Hronika

Potresna ispovijest ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: Bivši muž me tuče, a za policiju je to NIŠTA

Bivši suprug Miloš K. me godinama maltretira i tuče, ali se svaki put izvuče samo sa prekršajnom prijavom. Nedavno me vrijeđao i pogodio šrafcigerom, a policajci su mi rekli da je to ništa, da njima dolaze polomljene žene. Pa šta sad, trebam da čekam da me polomi, pa da oni reaguju?

Potresna ispovijest ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: Bivši muž me tuče, a za policiju je to NIŠTA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovako za Srpskainfo počinje ispovijest D. K. (ime poznato redakciji) iz Gradiške, koja je godinam žrtva porodičnog nasilja i u stalnom strahu je za svoj, ali i život svoje djece.

Kada već policija neće, najavila je da će ona protiv bivšeg muža podnijeti krivičnu prijavu.

Ispričala nam je kroz kakav pakao prolazi zadnjih godina, te da zbog bivšeg supruga ne može naći ni posao, kako bi prehranila djecu i obezbijedila im bar pristojne uslove za život.

Od onih od kojih je očekivala najveću pomoć, kao što su policija i Centar za socijalni rad, nije dobila ništa i kaže da su bili skoro gluvi za njene molbe.

Na naš upit Policijskoj upravi Gradiška da li im je prijavljeno porodično nasilje u ovoj porodici i šta su preduzimali povodom toga, rekli su da nam ne mogu odgovoriti, zato što se “to odnosi na privatnost trećeg lica”.

Međutim, prema našim saznanjima, policiji je više puta da sada prijavljivano da je Miloš K. napadao svoju suprugu.

Prvo su 2014. godine prijavljena dva slučaja porodičnog nasilja u ovoj porodici i oba slučaja su okarakterisana kao prekršaji, a ne kao krivična djela. Zatim je ovo godine opet prijavljeno da je Miloš napao suprugu i tu je postupak još u toku – kaže naš izvor iz policije.

Žrtva kaže da je načula da će i ovaj slučaj biti okarakterisan kao prekršajna prijava i da zbog toga ona neće stati na ovome i da će krivičnu prijavu protiv njega sama podnijeti Tužilaštvu.

– Miloš i ja nismo bili vjenčani i zajedno smo živjeli godinama i imamo dvoje djece. Ja sam godinama trpjela njegovo maltretiranji i život u veoma teškim uslovima. Živjeli smo u njegovoj kući, a njegova majka nam je isključila struju jer on nije plaćao, zatim nam je zaključavala drva i djeca su bila u hladnoj kući – počinje svoju tešku priču ova nesretna žena.

Kaže da joj je bivši suprug strogo branio da radi, a da on djeci nije ostavljao ništa da jedu.

– Djeca su bila gladna, a moja rodbina je po vozačima autobusa slala mlijeko i hranu da jedemo. Nisam to više mogla trpjeti i sa djecom sam se odselila kod oca. Međutim, moj bivši suprug je nastavo dolaziti kod mene u porodičnu kuću i praviti probleme. Kada god dođe napravi haos, napadao je i komšije – ističe D. K. i dodaje da je problem i to što joj je otac pijanac i što je dozvoljavao njenom bivšem suprugu da ulazi u njihovu kuću.

Kaže da se i zbog toga žalila policiji, ali da su joj rekli da njen otac može odlučiti koga će pustiti u svoju kuću.

Tvrdi da je Miloš tukao i nju i djecu, da joj je pretio pištoljem, čak i da je njihovom sinu davao da nosi pištolj.

– Prije deset dana došao je u moju kuću i legao da spava u poslovnom prostoru i rekla sam mu da to ne može i da izađe, a on je odgovorio da ga samo probam izbaciti i da će tu spavati. Spavao je do 14 časova drugog dana i kada je ustao odmah je napravio haos. Počeo je da galami i da se svađa sa mnom i u jednom trenutku uzeo je šrafcigerom i pogodio me – kaže D. K.

Dodaje da je odmah pozvala policiju, ali i da joj je u međuvremenu uzeo telefon.

– Kada su došli policajci ostala sam šokirana kada su mi rekli, da će tu biti modrica, ali da je to ništa. Policajac mi je rekao da je to ništa da njima žene dolaze polomljene. Očito da ću morati čekati da me polomi da bi oni reagovali i da bi Miloš konačno završio u zatvoru – istakla je ova žena i dodala da ju je nakon para dana pokušao pregaziti autom, što je takođe prijavila.

Kaže da je u međuvremenu odveo njihovu djecu, ali da je reagovala policija i djecu vratila njoj. Ističe da joj je veliki problem i to što nigdje ne radi, jer joj je bivši muž branio.

– Kada bih našla posao u pekari on bi otišao vlasniku i zaprijetio da ne smijem tu raditi. Zbog toga nemam posla, a on ne daje pare za djecu. Problem je što moja ćerka sada neće moći ni krenuti u školu sa drugom djecom, jer je učetrljica rekla da je bolje da ne kreće dok sve ne bude završeno između nas – dodala je ona za Srpskainfo.

Teški uslovi

Ova nesretna žena kaže da ona i djeca žive u veoma teškim uslovima i da je očekivala da bi joj mogao pomoći Centar za socijalni rad, ali da oni nisu ništa poduzeli.

– Dvoje djece i ja spavamo u kuhinji na starom kauču. Otac je alkoholičar koji je svaki dan pijan. Pozivala sam CSR da dođu da vide uslove u kojim živimo i očekivala sam da će nešto poduzeti. Oni su dolazili i obišli kuću, ali nikakvu pomoć nismo dobili – istakla je D. K.