Digitalna Srpska

Povećanje digitalne povezanosti: Pravi se OPTIČKI KABL od Afrike do Australije

Gugl je saopštio da planira izgradnju optičkog kabla koji će ići od Afrike do Australije.

Povećanje digitalne povezanosti: Pravi se OPTIČKI KABL od Afrike do Australije
FOTO: CHANDLERVID85/FREEPIK

Ovaj kabl zvaće se Umoja (riječ koja znači “jedinstvo”), a počeće u Keniji, proći kroz Ugandu, Ruandu, Demokratsku Republiku Kongo, Zambiju, Zimbabve i Južnu Afriku, sve do Indijskog okeana.

Gugl kaže da je projekat dizajniran da “poveća digitalnu povezanost, ubrza ekonomski rast i produbi otpornost širom Afrike”.

Pored samog kabla, kompanija kaže da će sarađivati sa kenijskom vladom na jačanju sajber-bezbjednosti, inovacijama zasnovanim na podacima, digitalnom usavršavanju i odgovornoj i bezbjednoj primjeni AI.

Nova interkontinentalna optička ruta značajno će unaprijediti našu globalnu i regionalnu digitalnu infrastrukturu – napisao je kenijski predsjednik Vilijam Ruto o inicijativi u objavi na Gugl blogu.

– Ova inicijativa je ključna za obezbjeđivanje stabilnosti povezivanja našeg regiona sa ostatkom svijeta, posebno u svjetlu nedavnih poremećaja izazvanih presijecanjem kablova pod morem – dodao je.

– Jačanjem naše digitalne kičme ne samo da poboljšavamo pouzdanost, već i utiremo put za veću digitalnu inkluziju, inovacije i ekonomske mogućnosti za naše ljude i preduzeća – zaključio je on, piše B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu