Društvo

POZVAO NA DODATNI OPREZ Tiodorović: Realno očekivati porast oboljelih od kovid-19

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je realno očekivati veće procente oboljelih od kovid-19 u narednim danima i apelova na građane da se pridržavaju mjera.

POZVAO NA DODATNI OPREZ Tiodorović: Realno očekivati porast oboljelih od kovid-19
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

On je za RTS rekao da je u narednih 10 do 15 dana realno očekivati porast procenta oboljelih, ne samo zbog povratnika s ljetovanja, već i zbog određenih situacija u Srbiji.

Kako kaže, iako podaci govore da je u Srbiji najmirnija situacija u ovom dijelu Evrope, to ne bi trebalo da izaziva optimizam, nego da nas navede na dodatni oprez.

Tiodorović ističe da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i splavovima.

Kaže i da, kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mjera, onda postoji pojava da se svi sele u susedna mjesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slično…

Ističe da to nije karakteristika određenog dijela zemlje, već da se dešava svuda.

Govoreći o povratnicima iz inostranstva, naveo je da misli da su građani upoznati sa svime, da će na granici dobijati uputstvo koje je prije svega apel da brinu o svom zdravlju i na taj način, o ukupnom zdravlju populacije.

Pročitajte još

Kako je naveo, građani će dobiti uputstvo gdje mogu da se prijave i elektronski ostave odredene podatke, a tu je i samoprocjena. Sve to će se nalaziti u bazi podataka i biće dostupno ljekarima.

Tiodorović napominje da je cilj da se što prije otkriju potencijalni slučajevi i da poslije deset dana, ako nema problema, slijedi odjava, a građani nemaju ograničenje kretanja i komunikacija.

Ipak, poručuje da djeca koja dolaze s ljetovanja ne bi trebalo da idu u škole i vrtiće desetak dana.

Tiodorović je rekao da je teško dati procjenu za budućnost i istakao da je Srbija dio svijeta, da su granice otvorene i da je ekonomija veoma važna.