Društvo

SPC proslavlja Srđevdan: Vjeruje se da će na ovaj praznik biti izliječeni svi koji boluju od ovih bolesti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici širom svijeta danas obilježavaju praznik posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu, u narodu poznatiji kao Srđevdan.

SPC proslavlja Srđevdan: Vjeruje se da će na ovaj praznik biti izliječeni svi koji boluju od ovih bolesti
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Sveti Sergije i Vakho su bili rimski dostojanstvenici na dvoru cara Maksimijana, a stradali su zbog pripadnosti hrišćanskoj vjeri i odbijanja da se poklone rimskim bogovima. Posebno su poštovani u Siriji i Libanu, njihovoj postojbini, gdje se na današnji dan za ukrašavanje koriste palmine grančice.

Krsna slava kod Srba

Srđevdan se slavi i kao krsna slava, mada se po broju crkava koje su podignute ovim svecima vidi da je ova slava bila znatno rasprostranjenija na našim prostorima u srednjem vijeku.

Car Justinijan im je podigao crkvu u Carigradu, poslije čega se njihov kult raširio ka zapadu, o čemu svjedoči i preko 15 crkava koje su im bile posvećene na prostoru između Drača i Dubrovnika. Postoji i legenda da su prilikom prenosa moštiju Svetog Save iz Trnova u Mileševu prenijete i mošti Svetog Sergija i Vakha.

Pročitajte još

Narodni običaji i vjerovanja

Vjeruje se da su ovi svetitelji zaštitnici obućara, opančara i zemljoradnika koji danas nikako ne bi trebalo da rade, a prema predanju Sveti Sergije danas obilazi obućare i slavi sa njima.

Ratari na Srđevdan ne rade ništa sa volovima i ne izlaze u polje, jer se vjeruje da je Sveti Sergije volujski svetac.

U našem narodu se vjeruje da će danas biti izliječeni svi koji boluju od srdobolje (dizenterije) i bolesti kostiju. Takođe se smatra da je Srđevdan prirodna granica između jeseni i zime, kao i da na današnji dan i divlje zvijeri bivaju pitome i krotke, prenose Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu