Kultura

Predstava "Bruklin i mačke u kontejnerima" zatvorila FIST

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) zatvoren je sinoć u Beogradu predstavom “Bruklin i mačke u kontejnerima” u režiji Andreje Kargačin.

Predstava "Bruklin i mačke u kontejnerima" zatvorila FIST
FOTO: FIST FESTIVAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Predstava je rađena po tekstu Vide Davidović iz Banjaluke, studentkinje 4. godine dramaturgije na FDU, a bavi se pitanjem izazova u odrastanju s kojima se sukobljavaju tinejdžerke i tinejdžeri u svojim međusobnim odnosima.

Predstava govori o ženskoj traumi i nostalgiji za traumom. Djevojčica, glavna junakinja, sjeća se svog “idiličnog” djetinjstva u Banjaluci, samo što je to djetinjstvo zapravo bilo oblikovano represivnim rodnim ulogama, mržnjom prema sopstvenom tijelu koje odrasta i prvim seksualnim odnosom, koji je bio silovanje.

– Predstava zapravo govori o sjećanju i načinu na koji trauma mijenja percepciju sjećanja. Kada sam pisala tekst nisam htjela da bude vezan toliko za seksualnu traumu već za nostalgiju i romantizaciju prošlosti. Rediteljka je skrenula stvari malo u pravcu tematizovanja seksualne traume, ali to ne smeta. Ispalo je odlično. Glumci su divni i zadovoljna sam cijelom ekipom. Posebnu zahvalnost dugujemo FIST-u, odakle su svi počeli, i BITEF-u koji nam je izašao u susret – rekla je Vida Davidović za Srpskainfo.

FOTO: EMA BEDNARŽ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: EMA BEDNARŽ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

FIST je održan u Beogradu, od 21. do 25. maja organizaciji studentkinja i studenata Fakulteta dramskih umetnosti, Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture održaće se u Beogradu po 16. put, od 21. do 25. maja.

Prihvati notifikacije