Kultura

PREDSTAVA "SKUPŠTINA“ ZA LJUBITELJE POZORIŠTA “Kako preživjeti demokratiju, a pri tom se smijati”

Predstava „Skupština“ Gradskog pozorišta „Jazavac“ nastala po tekstu španske spisateljice Kristine Klemente, a u adaptaciji reditelja Ivana Plazibata, premijerno će biti prikazana u utorak, osmog decembra.

PREDSTAVA "SKUPŠTINA“ ZA LJUBITELJE POZORIŠTA “Kako preživjeti demokratiju, a pri tom se smijati”
FOTO: D. BOZIC/RAS SRBIJA

Predstava koja govori o porodici koja sve svoje odluke donosi putem zasjedanja porodičnog vijeća, igraće sa početkom u 19 časova.

– U predstavi igram glavu porodice Branka, a ujedno i predsjednika porodične skupštine koji podnese ostavku na tu funkciju i to dovodi do prevremenih izbora, a sa tim i niz komičnih situacija. Reditelj je uradio odličnu adaptaciju, glumci sa kojima sam radio predstavu su izvrsni i ja se nadam da će se za predstavu tražiti karta više – rekao je glumac Aleksandar Stojković.

Rad na predstavi počeli su još u martu, te prekinuli, pa nekoliko puta počinjali i prekidali u septembru i oktobru, sve zbog pandemije koronavirusa.

– Da je sve bilo kako treba mislim da bi je za manje od mjesec dana završili jer je reditelj došao spreman, znao je šta hoće i onda je rad na predstavi lak i prijatan. Ipak, bilo je teže raditi nego inače. Jedno vrijeme smo radili sa maskama. Praviti fizičku distancu u radu na predstavi je poprilično besmisleno, ali nam je na ruku išlo što je manja glumačka ekipa pa smo uspijevali raditi i organizovati probe. A kad je to postajalo teško izvodivo zbog odluka kriznog štaba, onda smo prekidali – objašnjava on.

Prema riječima reditelja, Ivana Plazibata, tekst otvara dubinsko pitanje: kako u ovakvom svijetu vaspitavati djecu da budu odgovorni i časni ljudi?

– Praksa svakodnevice na ovim prostorima ima uvijek jedan jedini cilj – preživjeti. Kako smo preživjeli demokratiju i pritom se smijali, da parafraziramo Slavenku Drakulić, najbolji je podnaslov ove predstave – rekao je reditelj.

Kako on kaže, sav teret svake političke promjene ostaje na leđima iduće generacije „mladih“ – oni će promijeniti društvo na bolje? A zašto bi?

– Svi nose odluke političara na svojim leđima i njihove odluke utiču na svačiju budućnost. Mislim da se mladi ljudi moraju okrenuti učenju, radu na sebi, obrazovanju i onda jednog dana kad preuzmu odgovornost pokazati da su mnogo bolji od ovih koji sad vladaju. Nikako se utopiti u prosječnost i sivilo u koje ih guraju te dobrim dijelom iskvarene generacije – rekao je Stojković.

Ipak, kako on kaže, pred mladima danas su mnoge prepreke i iskušenja.

– Društvene mreže, loši TV programi, raznorazne informacije kojima su bombardovani stvaraju lažnu i iskrivljenu sliku o svijetu u kojem živimo. Ono što mi iz pozoršita možemo da uradimo jeste da ih privučemo na predstave, da gledaju velika djela velikih pisaca, da ih navedemo da čitaju i da uče i tako postanu ozbiljni i učeni građani u svojim sredinama, samim tim će i zrelije promišljati o životu i učiniti mesto u kom žive boljim – naglasio je on.

Pored Aleksandra Stojkovića u predstavi igraju i Nataša Ivančević, Anja Stanić, Senad Milanović i Marko Nedeljković.

Teški uslovi za glumce

Igranje pred punom salom mi mnogo nedostaje, teško je igrati pred polupraznom salom, tu se ni mi ni publika ne osjećamo prijatno. Ali smo mišljenja da treba igrati i za jednog gledaoca samo da se ne prekine pozorišna nit igranja predstava i ne ugasi ta baklja umjetnosti koja mnoge puteve osvjetljava. U najtežoj su situaciji glumci honorani saradnici, jer se sve manje angažuju kako bi se smanjili troškovi igranja i oni su bukvalno na rubu egzistencije. Mi koji smo na državnoj plati smo u mnogo boljem položaju, plate su redovne, ali se zato svim silama trudimo da i u zaista teškim uslovima, kad je nemoguće ispoštovati sve preporuke o zaštiti od virusa, igramo predstave i budemo kakvo takvo ostrvo nade našoj publici u ovim teškim vremenima.