Svijet

Premijer Švedske poslije terorističkog napada: Evropa ne smije da bude naivna, vrijeme je za veću bezbjednost

Švedski premijer Ulf Kristerson pozvao je EU da pojača graničnu kontrolu i unutrašnju bezbjednost nakon što je naoružani napadač u Briselu ubio dvojicu Šveđana, rekavši da region ne može sebi da priušti da bude "naivan".

Premijer Švedske poslije terorističkog napada: Evropa ne smije da bude naivna, vrijeme je za veću bezbjednost
FOTO: OLIVIER MATTHYS/EPA

Dvojica Šveđana ubijena su sinoć iz vatrenog oružja, a treći je ranjen u centru Brisela, dok je Belgija bila domaćin Švedskoj na fudbalskoj utakmici. Muškarac, koji se predstavio kao pripadnik “Islamske države”, preuzeo je odgovornost na snimku objavljenom na internetu.

Policija u Briselu je kasnije pucala i ranila 45-godišnjeg Tunišanina osumnjičenog za ubistva. Belgijske vlasti saopštile su da je osumnjičeni preminuo u bolnici od zadobijenih rana.

– Sve ukazuje na to da je ovo teroristički napad usmjeren na Švedsku i švedske državljane samo zato što su Šveđani. Ovi teroristi žele da nas uplaše i da budemo poslušni i da ćutimo. To se neće dogoditi – rekao je Kristerson na konferenciji za novinare.

Pročitajte još

Kristerson je izjavio da Švedska i EU moraju bolje da zaštite svoje granice i osiguraju da opasni pojedinci ne mogu ostati ilegalno u regionu.

– Ovo je vrijeme za veću bezbjednost, ne možemo biti naivni – naglasio je on.

Švedska je u avgustu podigla uzbunu od terorizma na drugi najviši nivo, nakon nekoliko slučajeva paljenja Kurana koji su naljutili muslimane širom svijeta, a vlada je upozorila da je država postala prioritetna meta među džihadistima.

Vlasti Švedske su saopštile da je zemlja bila meta dezinformacija na društvenim medijima o pitanjima kao što su spaljivanje Kurana i postupanje socijalnih službi sa muslimanskim porodicama.

Osumnjičeni napadač u Briselu, koji sebe naziva Abdesalem el Gilani, na snimku na društvenim mrežama rekao je da je “Alahov borac”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu