Društvo

"Prijeti nam humanitarna katastrofa" Elek progovorio o nestašici lijekova na Kosovu i Metohiji

Vanredno stanje na sjeveru Kosova i Metohije odražava se i na smanjenje zaliha lijekova i ostalih medikamenata u bolnici u sjevernom dijelu Mitrovice. Direktor Kliničko-bolničkog centra Zlatan Elek kaže da ako se nastavi ovakva situacija prijeti humanitarna katastrofa.

KOSOVO POLICIJA
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Administrativni punkt Brnjak, na sjeveru Kosova i Metohije, od danas je otvoren za kretanje u oba smjera, dok je na Jarinju moguće samo u jednom smjeru. U blizini grada, u Suvom Dolu, obijena je pravoslavna crkva. U Prištini je podignuta još jedna optužnica za navodne ratne zločine, prenosi RTS.

– U bolnici u Mitrovici sve je manje neophodnih lijekova – upozorava direktor Kliničko-bolničkog centra Zlatan Elek.

Podsjeća da od 2021. godine, kada je odbijena posljednja javna nabavka, centar nema kontinuirano snabdjevanje prekopotrebnim lijekovima. Ponestaje kiseonik i sve je manje zaliha lijekova za onkološke pacijente, kojih ima sve više. Njima nedostaju neophodne terapije, a znače im život – ističe Elek.

On je rekao da tri godine rade na zalihama lijekova.

– Nedostaju nam lijekovi to je tačno, radimo na zalihama od kada je na vlasti Aljbin Kurti. Ne dozvoljava se bilo kakvo donošenje lijekova u KBC. Ja sada mogu da tvrdim da se KBC i stanovnišvo ovdje nalazi pred humanitarnom katastrofom, ako se ovako nastavi – kaže Elek.

Pročitajte još

Blokada prelaza Jarinje

Kretanje između centralne Srbije i sredina na sjeveru Kosova i Metohije je ograničeno zbog blokade prelaza Jarinje, preko kojeg može da se izađe, ali ne i da se uđe na sjever.

Na punktu Brnjak kod Zubinog Potoka od danas je moguće kretanje u oba smjera, ali je praksa da se lijekovi, novac i druge potrebe i transakcije obavljaju preko Jarinja.

Prema navodima iz policije, punkt Jarinje je i dalje blokiran za ulazak iz centralne Srbije zbog policijske pretrage terena.

Reporteri Blica obišli su Kosovsku Mitrovicu i razgovarali sa zabrinutim građanima, koji su primjetili posljedice vanrednog stanja.

Oni su ispričali da ne mogu da dođu do pojedinih lijekova koji su im neophodni, a ne mogu po njih da odu ni do najbližeg mjesta – Raške. Ne može čak ni da im ih donese neko jer su oba administrativna prelaza Jarinje i Brnjak bili zatvoreni. Jedina opcija bila im je Kosovska Mitrovica južno od Ibra, koja je većinski naseljena albanskim stanovništvom.

Ipak, usred događanja posljednjih dana, na terenu se stiče utisak da se građani boje da pređu Ibar u Kosovskoj Mitrovici. Dodatni problem predstavlja nemogućnost firme koja prevozi novac da uđe na teritoriju KiM kako bi bankama obezbjedila isplatu plata koje se u državnim institucijama primaju do desetog u mjesecu. Banke su skoro bez novca, a u bankomatima nema dinara.

– Poslije ovih zadnjih događaja, situacija se pogoršala, pa sada ne postoje čak ni alternativni putevi kojima bi se dopremala srpska roba na teritoriju sjevera – kaže Dejan N. iz Severne Mitrovice.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije