Društvo

"Primaju minimalac i KRIJU SE IZA PREMIJERA" Višković kritikovao članove Ekonomsko-socijalnog savjeta, odmah je dobio odgovor

Premijer Radovan Višković otkrio je da članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske svaki mjesec primaju mjesečnu naknadu u visini najniže plate.

Radovan Višković i Saša Trivić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Trenutno je najniža plata u Republici Srpskoj 700 KM, a Ekonomsko-socijalni savjet ima devet članova, od kojih po tri predstavnika Vlade, reprezentativnih sindikata i reprezentativnih udruženja poslodavaca na nivou Republike Srpske.

Svaki član ima zamjenika, koji ga zamjenjuje sa istim pravima i obavezama sa mandatom u trajanju od četiri godine.

Premijer neće o minimalcu

Tako su u Ekonomsko-socijalnom savjetu dva predstavnika Saveza sindikata, jedan predstavnik Konfederacije sindikata RS, tri predstavnika Unije udruženja poslodavaca RS i tri ministra iz Vlade RS.

Premijer Višković je iznos njihove naknade spomenuo kada su ga novinari, nakon što je Vlada RS utvrdila budžet za narednu godinu, pitali sa kolikom minimalnom platom za narednu godinu su baratali imajući u vidu da su prihodi od poreza na dohodak veći za 10 odsto.

Radovan Višković
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Nećemo vam to otkriti. Mi imamo svoju analitiku i projekcije poreskih prihoda po tom osnovu, ali nismo računali sa onim što očekujete da vam kažem. Pitanje minimalne plate je pitanje za predstavnike Saveza sindikata, Konfederacije sindikata i Unije udruženja poslodavaca RS koji sjede u Ekonomsko-socijalnom savjetu RS i koji za to primaju mjesečnu naknadu u visini najniže plate. Kad su se zadnji put dogovorili? Ja očekujem da se oni dogovore. To je njihova zakonska obaveza, a oni se kriju iza Vlade i premijera, jer je onda lakše tući po premijeru i Vladi – rekao je Višković.

Pročitajte još

“Nisam uzeo ni marku”

Nakon toga je reagovao predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

– Obavještavam premijera Viškovića da prije nego što optuži poslodavce za primanje para za rad u ESS promijeni ministra koji mu ne daje sve podatke. Ukidanje naknade su tražili poslodavci, ali Vlada i Sindikat nisu prihvatili. Ja lično nikada nijednu marku nisam uzeo – napisao je Trivić na “X” nalogu.

U toku su pregovori oko utvrđivanja najniže plate u Srpskoj za narednu godinu. Predsjednik RS Milorad Dodik je predložio da minimalac bude 1.050 KM, što je prihvatio Savez sindikata RS. Poslodavci su odbili taj prijedlog i nude 750 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije