Hronika

PRIMILI 20.000 MARAKA MITA Potvrđena optužnica protiv banjalučkih inspektora

Okružni sud u Banjaluci – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala potvrdio je optužnicu protiv inspektora Policijske uprave Banjaluka Nenada Grujića i Jelene Florjan zbog krivičnog djela primanja 20.000 maraka mita.

PRIMILI 20.000 MARAKA MITA Potvrđena optužnica protiv banjalučkih inspektora
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prema novodima optužnice, policijski službenici se terete da su u februaru ove godine, od direktora JU “Srednjoškolski dom” Banjaluka zahtijevali novčani iznos u visini od 30.000 KM, ali su na kraju uzeli 20.000 maraka mita.

Naime, od traženog iznosa kako se navodi u optužnici, Grujić je 18. februara primio 20.000 maraka da u okviru svojih službenih ovlašćenja izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli izvršiti.

Ostatak novčanog iznosa u visini od 10.000 KM osumnjičenima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora navedene ustanove.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pročitajte još

Postupajući u okviru svojih službenih ovlašćenja u navedenom predmetu, akcenat svojih radnji optuženi nisu stavili na potpuno i pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi sa navodima krivične prijave protiv direktora Srednjoškolskog doma i eventualno utvrđivanje postojanja krivičnog djela i krivične odgovornosti, već su navedene aktivnosti podredili ličnoj koristi odnosno namjeri da za sebe pribave imovinsku koristu u velikom iznosu – naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva.

Optuženi inspektori radili su u “Timu 1” na borbi protiv privrednog kriminala u Policijskoj upravi Banjaluka, a uhapšeni su u akciji kodnog naziva “Sirano” nakon što je direktor Srednjoškolskog doma predao optuženom Grujiću 20.000 maraka.

Nakon jedmjesečnog pritvora optuženi inspektori pušteni su da se brane sa slobode, iako je Republičko tužilaštvo isticalo u više navrata da im je neophodno produžiti pritvor zbog uticaja na svjedoke.