Biznis

Prkose sankcijama: Najveći ruski proizvođač nafte u prvom polugodištu inkasirao 7,22 milijarde dolara

Najveći ruski proizvođač nafte Rosnjeft (ROSN.MM) zabilježio je u četvrtak povećanje polugodišnjeg neto dobiti od 13 odsto na 432 milijarde rubalja (7,22 milijarde dolara), čemu je, kako je rekao, pomogla stroga kontrola troškova, piše Rojters.

Prkose sankcijama: Najveći ruski proizvođač nafte u prvom polugodištu inkasirao 7,22 milijarde dolara
FOTO: CNBC INTERNATIONAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ruske naftne kompanije suočile su se sa sankcijama Zapada zbog Ukrajine koje su ometale njihovu globalnu trgovinu i komplikovano finansiranje.

– Rosnjeft je bio pod neviđenim pritiskom nepovoljnih spoljnih faktora i nezakonitih sankcija – rekao je izvršni direktor Igor Sečin u saopštenju.

Pročitajte još

Rusija je doživjela egzodus zapadnih preduzeća nakon početka, kako Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini 24. februara. BP je u februaru objavio da napušta svoj udio od 19,75 odsto u Rosnjeftu.

Rosnjeft je saopštio da je prodaja nafte u periodu januar-jun porasla za 5,7 odsto na godišnjem nivou, dok je njen dug smanjen za 12 odsto u odnosu na početak godine.

– Zahvaljujući visokoj operativnoj efikasnosti i odgovarajućim upravljačkim odlukama, uspjeli smo da obezbjedimo kontinuitet poslovanja i pokažemo stabilne rezultate – dodao je Sečin, dugogodišnji saveznik predsjednika Vladimira Putina.

Na Rosnjeft otpada oko polovine BP-ovih rezervi nafte i gasa i trećina njegove proizvodnje.

Prihvati notifikacije