Biznis

PROIZVODNJOM VINA SE BAVI 81 FIRMA Košarac: Nema prekomjernog uvoza grožđa, novi zakon uskoro pred parlamentarcima

Zakon o vinu je jedno od priroritetnih zakonskih rješenja koje BiH mora donijeti kako bi zaštitila domaću proizvodnju vina i omogućila vinarima da nesmetano plasiraju proizvode na tržište EU.

PROIZVODNJOM VINA SE BAVI 81 FIRMA Košarac: Nema prekomjernog uvoza grožđa, novi zakon uskoro pred parlamentarcima
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je u Trebinju rekao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, napomenuvši da je upozorenje Evropske komisije da je taj zakon neophodno donijeti u naredne tri i po godine.

On je naveo da se u BiH proizvodnjom vina bavi 81 kompanija, a da postoji interesovanje za izvoz sadnica autohtonih sorti, žilavke i blatine, na strana tržišta.

– Na izradi ovog zakona angažovana je radna grupa, a obezbjedili smo i dodatne asistente od UNDP. Sve je malo usporila pandemija virusa korona, ali smatramo da možemo u narednom periodu anagožati eksperte iz evropskih zemalja i na sjednicama Savjeta ministara imati Zakon o vinu – istakao je Košarac.

On je precizirao da po postojećem Zakonu o vinu, koji mora pretrpjeti određene izmjene, od 18. oktobra ove godine se onemogućava uvoz grožđa za proizvodnju vina.

-Mjere još nisu donesene o ograničenju uvoza grožđa, pratimo aktivnosti, inspekcije u BiH su mobilne u analizi grožđa koje se uvozi, a još nije došlo do prekomjernog uvoza. Razgovaramo o tome sa entitetskim ministarstvima, i ukoliko bude prekomjernog uvoza  primjenjivaćemo mjere zabrane u cilju zaštite domaće proizvodnje – rekao je minsitar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.