Politika

PROJEKTI DOSTAVLJENI, OBEĆANI MILIONI ZABORAVLJENI Maćehinski odnos Savjeta ministara BiH prema Srebrenici

Srebrenica i dalje čeka na pomoć Savjeta ministara BiH od dva miliona maraka, koja joj je obećana još prije tri godine.

PROJEKTI DOSTAVLJENI, OBEĆANI MILIONI ZABORAVLJENI Maćehinski odnos Savjeta ministara BiH prema Srebrenici
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mada je srebrenička vlast prije više od pola godine dostavila vlastima u Sarajevu konkretne projekte u koje bi taj novac trebalo da bude utrošen odgovora još nema.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković kaže za Srpskainfo da je ono što je od opštinskih vlasti u Srebrenici traženo – ispoštovano.

– Dostavili smo Savjetu ministara prijedloge za pojedine putne pravce, jer nam je rečeno da Savjet ministara ne može finansirati nekategorisane puteve. Zato smo predložili dijelove regionalnih puteva za sanaciju i rekonstrukciju, ali nemamo nikakvu informaciju po tom pitanju. Tokom naredne sedmice ćemo tražiti pisani odgovor šta su preduzeli po tom pitanju – rekao je Tabaković.

Šef Opštinskog odbora SNSD u Srebrenici Radomir Pavlović smatra da „maćehinski“ odnos Savjeta ministara BiH prema toj opštini ima veze sa politikom.

– Dok je u Srebrenici načelnik bio Bošnjak, odnos Savjeta ministara je bio sasvim drugačiji. Od kada je načelnik Srbin, vidi se da ta sredstva ne dolaze u opštinu. Iako smo dostavili svu potrebnu dokumentaciju, nemamo nikakav odgovor o realizaciji tih sredstava iz Sarajeva. Najveći krivac je predsjedavajući Denis Zvizdić, jer mislimo da je riječ o politici SDA, koja nastavlja da koči implementaciju sredstava u Srebrenici upravo zato jer je načelnik Srbin – kaže Pavlović.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Denis Zvizdić

On, takođe, smatra da nema nijednog razloga da se odugovlači sa finansijskom pomoći Srebrenici koja je obećana, jer je lokalna vlast predložila projekte prema instrukcijama i zahtjevima Savjeta ministara.

– Sve smo ispravili i poslali prije nekoliko mjeseci onako kako su tražili i čekamo odgovor. Čak su i pojedini parlamentarci na nivou BiH postavljali poslaničko pitanje, ali odgovora nema – naglašava Pavlović.

Investiciona konferencija

Na Investicionoj konferenciji, koja je održana u Srebrenici u novembru 2015, Srbija je obećala pet miliona evra pomoći za tu opštinu. Od tog iznosa, dva miliona su uplaćena u budžet, za tekuću likvidnost, i tri miliona za infrastrukturne projekte.

Sve obećane investicije u Srebrenicu Srbija je realizovala do jula prošle godine. Istovremeno, predstavnici Savjeta ministara BiH su na Investicionoj konferenciji obećali da će podržati 12 projekata u Srebrenici u saradnji sa lokalnim rukovodstvom.