Politika

PONAVLJANJE IZBORA CIK BiH traži 140.000 KM za Doboj i Srebrenicu do 9. februara

Centralna izborna komisija (CIK) BiH traži od Savjeta ministara da do 9. februara obezbijedi 140.000 KM za održavanje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici ili će u suprotnom morati da ih odgodi.

PONAVLJANJE IZBORA CIK BiH traži 140.000 KM za Doboj i Srebrenicu do 9. februara
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Iz CIK BiH podsjećaju da su ih grad Doboj i opština Srebrenica obavijestili da su obezbijedili finansijska sredstva u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, ali navode da je hitno potrebno 140.000 KM iz budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH kako bi mogli na vrijeme da realizuju aktivnosti iz svoje nadležnosti za održavanja ponovljenih izbora.

U saopštenju je navedeno da je CIK prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH sa obrazloženjem i propratnu dokumentaciju dostavio 28. januara Ministarstvu finansija i trezora u Savjetu ministara, kao i urgenciju 2. februara, ali se Ministarstvo još nije oglasilo o tome.

Pročitajte još

Nakon što ih je Kancelarija za zakonodavstvo Savjeta ministara 29. januara obavijestila da bi, s obzirom na to da nije dostavljen izvještaj o provedenim konsultacijama u skladu sa članom sedam Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa, iz CIK su naveli da je riječ o propisu čije je donošenje hitno i da su ispunjeni uslovi, te su predložili Savjetu ministara oslobađanje od obaveze sprovođenja konsultacija.

O tome je CIK danas obavijestio predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju i Ministarstvo finansija i trezora, čime je, kako navodi, još jednom urgirao da ovo ministarstvo dostavi mišljenje i potpisan primjerak obrasca 2.a o fiskalnoj procjeni uticaja kako bi Savjet ministara mogao usvojiti predloženu odluku o odobrenju sredstava iz tekuće rezerve.

– O navedenom CIK je obavijestio i Delegaciju EU u BiH, OHR, Misiju OEBS u BiH i Savjet za sprovođenje mira u BiH (PIK) – navedeno je u saopštenju.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je Srni da je sasvim sigurno da su finansijska sredstva za održavanje izbora u Doboju i Srebrenici obezbijeđena, te pozvao predstavnike CIK-a BiH da i zvanično o tome zatraže potvrdu od Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara čime bi bila izbjegnuta bilo kakva medijska spekulacija.