Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROŠLI KROZ ČISTI UŽAS Za svega par godina ubilo se 19 radnika jedne kompanije, još 12 pokušalo

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Francuska telekomunikaciona kompanija “Orange” i njeni izvršni direktori našli su se pred sudom u Parizu zbog optužbi da su namjerno psihološki destabilizovali svoje radnike, što je rezultiralo nizom samoubistava.

Glavni direktor Didijer Lompard i još pet osoba, od kojih jedna i dalje radi u kompaniji, optuženi su za “psihološko zlostavljanje”.

Tužioci tvrde da je kompanija imala strategiju da stvori radno okruženje koje podstiče anksioznost i podriva dostojanstvo radnika.

Između 2007. i 2010. godine 19 radnika se ubilo, a još 12 je pokušalo da se ubije.

Samoubistva su se poklopila s velikim restrukturisanjem telekomunikacijske kompanije koje je uslijedilo nakon privatizacije i državne pomoći. Prema ideji Lombarda, promjene u kompaniji su imale za cilj smanjenje radne snage za 22.000 tokom tri godine.

Sindikat je optužio upravu da koristi “posebno nasilne metode institucionaliziranog uznemiravanja” kako bi zastrašio radnike da odu. Kompanija je prethodno odbacila optužbe za uznemiravanje i rekla da će se braniti na sudu.

Bivši generalni direktor je ranije demantirao da su samoubistva vezana za uslove rada u kompaniji “Orange” i rekao da nije uradio ništa loše.

“Orange” je prva kompanija ove veličine koja se suočila sa suđenjem zbog psihičkog uznemiravanja u Francuskoj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO