Svijet

Prva transplantacija materice u Britaniji: Žena donirala organ sestri kako bi se ostvarila kao majka

Prva transplantacija materice u Velikoj Britaniji uspješno je obavljena, kada je žena (40) koja ima već svoje dvoje djece, "poklonila" mlađoj sestri (34) matericu jer je rođena bez nje.

Prva transplantacija materice u Britaniji: Žena donirala organ sestri kako bi se ostvarila kao majka
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Operacija je trajala 17 časova, a kako pišu britanski mediji ovo je pozitivan pomak za sve žene koje imaju ovakav problem.

Naime, ova procedura predstavlja veliki napredak za hiljade Britanki koje inače ne bi mogle da se ostvare kao majke zbog ovog zdravstvenog problema.

Komplikovana operacija uklanjanja materice od donora i implantacije njenoj sestri uključivala je dva tima i osam hirurga koji su radili u susjednim operacionim salama i ukupno je trajala više od 17 časova.

Iako je transplantacija trajala duže nego što je planirano, prošla je dobro i implantirana materica je potpuno funkcionalna.

Za 34-godišnjakinju koja je dobila matericu ovo je pravi dar, tako da će ona sa svojim zamrznutim embrionima, jer su jajnici sve vrijeme bez obzira na problem proizvodili jajne ćelije, pokušati da zatrudni.

Pročitajte još

Velike šanse da zatrudni

Jedan od hirurga koji je vodio transplantaciju rekao je za Mejl da ima „preko 80 odsto“ šanse za uspješnu trudnoću.

– Svaka beba koja je nastala bi se rodila carskim rezom u 37. nedjelji kako bi se smanjio pritisak na doniranu matericu – a majka tada ima izbor da zadrži matericu za još jednu trudnoću ili da je ukloni – objasnili su ljekari.

Profesor Ričard Smit, konsultant ginekološki hirurg na Imperial College Healthcare NHS Trust, koji je bio jedan od dva glavnih hirurga za revolucionarnu operaciju, rekao je da je bilo emotivnih scena kada se medicinski tim sastao sa ženom i njenom porodicom ubrzo nakon što je otpuštena iz bolnice, prenosi Mejl Onlajn.

– Svi smo bili u suzama – rekao je.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije