Hronika

PUTANJA KONTEJNERA SMRTI Krenuli iz Beograda u Milano, a ZAVRŠILI MRTVI 11.000 kilometara dalje

Rijekom iz Srbije do Hrvatske, a onda morem do Južne Amerike - sedam migranata koji su pronađeni mrtvi u brodu-kontejneru u Paragvaju otisnulo se na put dug više od 11.000 kilometara u potrazi za srećom.

PUTANJA KONTEJNERA SMRTI Krenuli iz Beograda u Milano, a ZAVRŠILI MRTVI 11.000 kilometara dalje
FOTO: FACEBOOK, SHUTTERSTOCK / RAS KOMBO

Prema pisanju južnoameričkih medija, kontejner u kojem su se krili migranti krenuo je iz Srbije riječnim putem 21. jula. Prešao je prvih 400 kilometara preko Hrvatske da bi potom, morem, otišao za Egipat. Tu se, kako prenose mediji, zaustavio, nakon čega je krenuo ka Španiji. Koliko je dana pravio pauze i da li su migranti imali mogućnost da izađu i udahnu vazduh, trebalo bi da utvrdi istraga koju su pokrenuli paragvajski istražioci. Prema njihovim saznanjima, brod se poslije Španije, prije pristizanja u luku Vileta u Paragvaju, zaustavio još jednom nakon pređenih čak 10.550 kilometara i to u luci Buenos Ajres, piše Blic.

– Pretpostavlja se da su ti ljudi željeli da se prevezu od jednog do drugog mjesta. Umrli su tokom putovanja, jer smo pronašli ostatke hrane i pića za put. Mislili su da će izdržati, da će naići na usputno stajalište, ali je put bio veoma dug i vjerovatno to nisu očekivali. Mrtvozornica Rosa Romero rekla je da sumnja da se jedan od preminulih hranio ljudskim mesom usljed nedostatka hrane, ali da se to još utvrđuje – prenose mediji u Paragvaju.

Oni navode i da u ovom trenutku nije poznato kada su migranti preminuli, ali da postoje indicije da su se ugušili u kontejneru i to nedugo pošto su napustili Srbiju. Sudski ljekar Pablo Lemir izjavio je da najmanje jedno tijelo pokazuje tragove gušenja kao mogući uzrok smrti.

– Oni su kod sebe imali kolačiće, flaširanu vodu i konzerve s hranom, što je bilo dovoljno za 72 sata. Policija je, takođe, pronašla torbe sa odjećom i otvor za ventilaciju u dijelu kontejnera u kojem su se nalazila tijela – prenose mediji u Paragvaju.

FOTO: RAS SRBIJA
FOTO: RAS SRBIJA

Prvi dokumenti pronađeni u kontejneru omogućiće identifikaciju žrtava. Prema pronađenim dokumentima, riječ je o tri mladića marokanskog porijekla i jednom Egipćaninu.

Trenutni podaci su poslati Interpolu i Crvenom krstu kako bi pokušali da pomognu u prikupljanju podataka i utvrđivanju okolnosti i činjenica.

Kako su objavili mediji, kod jednog preminulog pronađen je račun taksi kompanije iz Srbije, kao i srpsko državljanstvo.

– Pretpostavljamo da su stigli tamo iz svoje zemlje i da su planirali da otputuju do najbliže destinacije, ali nisu dobro izračunali distancu i nisu preživjeli putovanje – navode oni.

Srpski krijumčari

Posljednjih mjeseci gotovo da ne prođe nedelja a da se ne otkrije kriminalna grupa koja ilegalno prevozi migrante iz Srbije ka zemljama EU. Da ne biraju način kako će ih prevesti govore i akcije kada su ove grupe razotkrivene. Jedan u nizu slučajeva datira iz juna ove godine kada je su krijumčari migranata prevozili ljude u kamionima sa žitom. Migranti su bili tako skriveni da u žitu nisu mogli da dišu jer su bili prekriveni njime, te jedini način kako su mogli da dođu do daha i prežive na putu iz Srbije ka Italiji jeste da dišu na cjevčice. Da su migranti nerijetko u opasnosti govori i situacija iz jula, kada je otkrivena grupa koja je čamcem preko Drine prevozila ljude.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu