Biznis

RADNICI U PROBLEMIMA Njemačka ekonomija DOTAKLA DNO, kreće oporavak

Njemačka ekonomija je dotakla dno s padom bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu kakav nije viđen u poslijeratnoj istoriji zemlje i sad počinje uspon, ocjenjuje institut IFO u komentaru povodom danas objavljenih statističkih podataka.

RADNICI U PROBLEMIMA Njemačka ekonomija DOTAKLA DNO, kreće oporavak
Foto: Dušan Milenković/RAS Srbija

Prema preliminarnim podacima njemačkog Saveznog zavoda za statistiku, BDP najveće evropske ekonomije je pao u drugom tromjesečju za 10,1 odsto na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 11,7 odsto, prema desezoniranim podacima.

Ekonomija je zabilježila strmoglavi pad bez presedana. Dotakla je dno za vrijeme pandemije i sada se vraća rastu, mada još ne na svoj pređašnji nivo – navodi u komentaru Timo Volmershojzer, šef za prognoze ekonomskog instituta IFO sa sjedištem u Minhenu.

Na nivou cijele godine, kaže, očekuje se da će domaći proizvod Njemačke pasti za oko pet procenata.

– Postepeno ukidanje ograničenja dovelo je do snažnog povećanja prometa u maloprodaji u maju, jer su potrošači obavljali mnoge kupovine koje su morali da odlože. Proizvodnja i prodaja su postepeno porasli i u drugim sektorima ekonomije – dodaje Volmershojzer.

Pored toga, kako napominje, indeks poslovne klime, koji izračunava IFO, značajno se poboljšao u posljednje vrijeme u mnogim kompanijama.

– Prema tim rezultatima, trebalo bi da vidimo nedvosmislen oporavak u drugoj polovini 2020 – navodi on.

Volmershojzer, ipak, skreće pažnju da se ova prognoza zasniva na pretpostavci daljeg ublažavanja ograničenja bez da ono dovede do ponovnog raspirivanja COVID-19, te na političkim odgovorima na epidemiju, pri čemu obje te premise sadrže visok stepen neizvjesnosti.

Na njemačkom tržištu rada, kako primjećuje, oporavak je do sada bio spor: nezaposlenost je dostigla vrhunac u junu, a njen sezonski prilagođen pad u julu je bio slab.

Prema procjeni instituta IFO, broj kompanija koje koriste skraćeno radno vrijeme takođe opada veoma sporo: ta cifra je i dale natprosječna u nekoliko sektora, posebno u hotelijerstvu i ugostiteljstvu i u proizvodnji.

Dok industrija prvenstveno trpi zbog slabe situacije s narudžbinama, prodaja u sektorima hrane i pića je i dalje limitirana mjerama ograničenja uvedenim zbog korona virusa, konstatuje se u komentaru IFO instituta.