Biznis

Radnicima iz BiH omogućava se USAVRŠAVANJE U NJEMAČKOJ, a evo šta se nudi

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa zavodima za zapošljavanje FBiH, RS i Brčko distrikta BiH, te njemačke Savezne agencije za rad i Udruženjem njemačkih zanatlija, raspisali su javni poziv u okviru projekta Zanati nude budućnost.

Radnicima iz BiH  omogućava se USAVRŠAVANJE U NJEMAČKOJ, a evo šta se nudi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Projekt će biti otvoren do kraja godine, a njime je predviđeno povećanje kompetencija na tržištu rada za ukupno 120 kandidata kroz regrutaciju, dokvalifikaciju i integraciju kvalifikovanih radnika u Njemačkoj za zanatska zanimanja za vrijeme trajanja projekta.

Iz Agencije je saopšteno da je ovaj projekt odlična prilika za radnike iz BiH da steknu savremena znanja i vještine u skladu sa njemačkim obrazovnim i stručnim standardima, naglašavajući da se kandidati nakon sticanja potrebnih znanja i vještina vraćaju u BiH kako bi ih mogli prenijeti na domaće tržište rada.

Projekt je otvoren za zanimanja i kvalifikacije elektroničara, metalostrugara i instalatera za sanitarije, grijanje i klimatizaciju.

– U projektu je osigurano besplatno učenje njemačkog jezika u Gete Institutu, iznos od 780 KM za troškove smještaja, hrane i zdravstvenog osiguranja za vrijeme kursa jezika i dokvalifikaciju uz rad u Njemačkoj radi dobijanja njemačke diplome – navodi se u saopštenju Agencije.

Prihvati notifikacije