Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Rajčević: Halilovićev stav poguban za sistem visokog obrazovanja

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević ocijenio je da stav direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH Envera Halilovića o akreditovanju visokoškolskih ustanova neće donijeti ništa dobro sistemu visokog obrazovanja ne samo u Srpskoj, nego u čitavoj BiH.

Rajčević je podsjetio da Halilović insistira na donošenju normi koje su za Srpsku sporne, jer sadrže neskrivenu namjeru da akreditaciju visokoškolskih ustanova u Srpskoj vrši Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH, čime bi bila derogirana nadležnost Agencije iz Srpske.

– Imamo ustavne okvire i nećemo odustati od naših prava kao državotvornog entiteta BiH. To je crvena linija ispod koje nećemo preći – poručio je Rajčević.

On je naveo da sa Halilovićem nije stupio u kontakt, te istakao da ne zna ima li više i svrhe kontaktirati sa njim.

– Mi smo u više navrata pokušali da postignemo kompromis oko ovog pitanja, ali nije bilo odziva sa druge strane. Mi iz Republike Srpske dali smo sve od sebe da postignemo kompromis, kako sistem visokom obrazovanja ne bi trpio bilo kakve štete i posljedice, a sada je sve na Savjetu ministara – istakao je Rajčević.

On je dodao da nada da će Savjet ministara i delegacije EU u BiH imati sluha da bi ovaj problem bio prevaziđen.

Rajčević je juče upozorio da cijelokupan sistem visokog obrazovanja u BiH može ostati paralizovan ako ne bude ispoštovan rok Delegacije EU u BiH da do 31. marta bude izvršeno reakreditovanje visokoškolskih ustanova kako bi bile upisane u državni registar /koji vodi Agencija na nivou BiH/.

On je pojasnio da proces reakreditacije javnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj nije ni započet zbog odbijanja Halilovića da razgovara.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO