Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HALILOVIĆ ODGOVORIO RAJČEVIĆU „Manipuliše se javnošću i dovodi u zabludu akademska zajednica u Republici Srpskoj“

Društvo
Autor:

Foto Srpskainfo

Enver Halilović

Ministru Srđanu Rajčeviću nije stalo da ispoštuje postavljeni rok Delegacije EU u vezi sa akreditacijom i traži krivca u onome ko to nije. Manipuliše se javnošću i dovodi u zabludu akademska zajednica u Republici Srpskoj, da se može nešto uraditi mimo propisa i rada HEA BiH, poručio je danas direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA) Enver Halilović.

Konferenciju za novinare na kojoj je iznio svoje viđenje problema sa akreditacijom univerziteta u BiH, koji mjesecima drma visoko obrazovanje, Halilović je sazvao u namjeri da odgovori na stavove i tvrdnje koje je prethodni dan iznio resorni ministar u Vladi RS Srđan Rajčević.

– U ovom momentu sam više učinio za javne univerzitete u RS nego što je do sada uradio Rajčević – rekao je Halilović.

Osvrćući se na jučerašnju konferenciju u Vladi RS, on je rekao i da ne stoji izjava ministra da HEA BiH nastoji da prenese nadležnosti i da RS to neće dopustiti.

– Ni HEA niti ja kao direktor, čak i kad bih htio, nemam instrumente da uradim promjenu zakona na štetu bilo koga, pa i RS. Prenos nadležnosti je postala floskula i mantra – rekao je Halilović.

Po njegovim riječima, ako je nešto urađeno u tom pogledu, to je ureađeno 2008. kada je donesen okvirni zakon o viskom obrazovanju u BiH.

– Sad je to problematično. Rajčević nastoji da HEA BiH nikako ne učestvuje, osim da izvršava naloge i dopise od HEA RS. To je neprihvatljivo i time je blokiran proces akreditacije u FBiH. Akt za akreditaciju nije moguće dobiti u FBiH. Ministar se poziva na ustavne nadležnosti RS u obrazovanju, ali akreditacija nije obrazovna djelatnost. Kontrola djelatnosti je potpuno druga stvar, a to je akreditacija. Okvirni zakon o visokom obrazovanju je formirao ovu agenciju i ona ima nesporne nadležnosti za akreditaciju – kaže direktor HEA.

On ističe i da se lično ne osjeća odgovornim za haotičnu situaciju u vezi sa akreditacijom visokoškolskih ustanova u BiH, te da vjeruje da se do dogovora može doći i prije 31. marta.

– Naravno da dogovor može da bude postignut, a nemamo ni izbora. Ovako ćemo dovesti u pitanje status diploma. Mnoge zemlje već izražavaju zabrinutost zbog stanja i nemogućnosti mobilnosti. Simptomatično je da se HEA BiH osporava i akreditacija studijskih programa, što nije moguće – kaže Halilović, koji ne misli da je situacija beznadežna, iako stavovi oko nadležnosti u ovoj oblasti ne mogu da se usaglase između RS i HEA BiH već mjesecima.

Halilović kaže da je zbog ovih problema dovedeno u pitanje učešće univerziteta iz BiH u programima Erasmus plus, koji su i finansijski vrlo bitni za njih. To im je još ranije poručila Evropska unija. Samo u posljednje tri godine vrijednost ovih programa bila je oko 15 miliona maraka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO