Svijet

Raste broj zaraženih koronom: Nadležne institucije upozoravaju na potencijani NOVI TALAS PANDEMIJE

Postoji mogućnost da je novi talas pandemije kovid 19 počeo u Evropi pošto je broj oboljelih u porastu širom regiona, saopšteno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja (ECDC).

Raste broj zaraženih koronom: Nadležne institucije upozoravaju na potencijani NOVI TALAS PANDEMIJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako nismo tamo gdje smo bili prije godinu dana, jasno je da pandemija kovid 19 još nije završena. Na žalost, vidimo da broj oboljelih ponovo raste u Evropi, što ukazuje na to da je novi talas počeo, navodi se u zajedničkom saopštenju direktora SZO za Evropu Hansa Klugea i direktora ECDC Andree Emon.

Pročitajte još

Podaci SZO iz regiona pokazuju da je u Evropi registrovan porast broja oboljelih od kovida 19 u sedmici koja se završila 2. oktobra za osam odsto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Stručnjaci iz sektora zaštite zdravlja upozoravaju da je zamor oko vakcinacije i konfuzija oko dostupnih vakcina, najvjerovatnije uticala na prijem dodatnih doza u regionu.

SZO i ECDC ističu da više miliona ljudi u Evropi i dalje nije vakcinisano protiv kovid 19. Obje organizacije su zatražile od evropskih država da daju vakcine protiv gripa i kovid 19 pred očekivani rast broja oboljelih od sezonske influence.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu