Svijet

Rastu tenzije na Korejskom poluostrvu: Pjongjang ispalio interkontinentalnu balističku raketu

Sjeverna Koreja ispalila je, kako se sumnja, interkontinentalni balistički projektil ka moru između Korejskog poluostrva i Japana, saopštila je danas južnokorejska vojska.

raketa
FOTO: WALL STREET JOURNAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

U saopštenju se navodi da je projektil ispaljen u 07.10 časova po lokalnom vremenu iz Pjongjanga i letio je oko 1.000 kilometara na velikoj visini.

Prema podacima japanskog Ministarstva odbrane, projektil je, najverovatnije pao ispred japanske ekskluzivne ekonomske zone na oko 200 kilometara zapadno od ostrva Ošima u prefekturi Hokaido na sjeveru Japana. Projektil je sedamdesetak minuta letio na većoj visini od 6.000 kilometara.

– Sjevernokorejsko lansiranje projektila je varvarski čin kojim se eskalira provokacija cijelokupnog međunarodnog društva. Na današnjem samitu sa Južnom Korejom potvrdićemo blisku saradnju sa Seulom i Amerikom ka potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje – rekao je portparol japanskih vlasti Hirokazu Matsuno.

Pročitajte još

Sjeverna Koreja je od početka sedmice izvršila nekoliko raketnih ispaljenja usljed zajedničkih južnokorejsko-američkih vojnih vježbi koje Pjongjang osuđuje i smatra neprijateljskim postupkom.

Južna Koreja je sazvala sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost i snažno je osudila lansiranje projeltila koji je ocijenila kao tešku provokaciju koja ugrožava međunarodni mir.

Južnokorejski predsjednik Jun Sukjeol će za nekoliko časova otputovati u Japan radi sastanka sa zvaničnicima na kojem će biti razgovora o načinima za reagovanje na postupke Pjongjanga.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije