Digitalna Srpska

RAT STRIMING SERVISA Tvič u igri od milijardu dolara

Majkrosoft je uložio milione da namami najbolje producente video-igara. Fejsbuk je potpisao ugovor o strimingu sa najvećim esports kompanijama u svijetu. Tviter je strimovao “Fortnite”.

RAT STRIMING SERVISA Tvič u igri od milijardu dolara
FOTO: SHUTTERSTOCK

Uprkos njihovim pokušajima da ugrabe veći komad striminga video-igara, niko se nije ni približio moći tržišnog lidera, Tviča (Twitch), platforme u vlasništvu “Amazona” koja trenutno kontroliše 76 odsto tržišta striminga video-igara na evropskom i američkom kontinentu. Popularnost platforme privukla je brojne rivale, a svi se utrkuju da se dodvore milenijalcima.

Konkurencija signalizira važnost striminga u 180 milijardi dolara vrijednoj industriji video-igara.

Majkrosoft je nastupio agresivno kada je 2016. godine otkupio Bim, striming platformu koja je prošle godine preimenovana u Mikser, a najhrabriji potez prošle godine bio je potpisivanje ekskluzivnog ugovora sa Tajlerom Blevinsom, poznatijim po onlajn pseudonimu “Ninja”, jednom od najvećih zvijezda Tviča. Ugovor je potpisan na više godina, ali nisu otkriveni detalji.

Dovođenje Blevinsa ipak nije Mikseru donijelo gledanost; Mikser i dalje ostaje na 3,2 odsto učešća na tržištu, a bilježi rast od svega 0,2 odsto u trećem kvartalu, prema kompaniji za analizu industrije “StreamElements”. Tvič je, sa druge strane, podigao gledanost tokom istog kvartala uprkos Blevinsovom odlasku u avgustu.

Ali da bi se takmičio sa Tvičem, koji ima 140 miliona korisnika na mjesečnom nivou, Majkrosoft će morati da učini više nego da jednostavno potroši nekoliko miliona dolara na dovođenje zvijezde, kaže Doron Nir, izvršni direktor “StreamElementsa”, prenosi Nedeljnik.

Ovo je igra od milijardu dolara – dodao je.

Nir ne smatra da je dovođenje Blevinsa bilo pogrešan potez za Mikser, pošto je platformu učinilo vidljivijom u medijima. Majkrosoft je doveo i Majkla Grzesieka, profesionalnog gejmera poznatog kao “Shroud”, i Korija Majkla, strimera sa Tviča pod pseudonimom “King Gothalion”.

Pošto je Tvič najduže na tržištu, razvio je sopstvenu kulturu. To je omogućilo strimerima – koji zarađuju od pretplatnika i donacija – da prosperiraju.

– Dijalog se odvija na jeziku jedinstvenom za Tvič – kaže Majk Aragon, zadužen za sadržaj u kompaniji.

Tvič podstiče osjećaj zajedništva, angažovanost korisnika i pružanje sredstava da unapređuju svoj jezik.

Ipak, i pored multimilijarderskih kompanija u konkurenciji, tržište striminga video-igara i dalje je malo.

Poslije četiri godine na Tviču, Kris Kovent prešao je na Mikser 2016. Sada je jedan od top-strimera tamo. Preselio se u predgrađe Sijetla i strimingom se bavi puno radno vrijeme.

– Ne mislim da je to to, ali mislim da sam svakako postigao neki uspjeh – kaže Kovent.