Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“REKAO JE DA JE IGRICA POSTALA ZASTRAŠUJUĆA” Dječak (13) iz Hrvatske se objesio nakon što je tri mjeseca igrao DOKI DOKI

Svijet
Autor:

Foto: Promo

Kompjuterska psihološka horor igra uzima mlade žrtve širom svijeta, a brojni roditelji djece koja su počinila suicid sumnjaju kako je upravo igra glavni krivac jer djeci menja realnost.

Oni tvrde da ih igra uvodi u mračni virtualni svijet depresije, nasilja, samopovređivanja i samoubistva, a sve preko simpatičnih anima likova, nakon slatkog uvoda, piše Slobodna Dalmacija.

Doki Doki počinje nevino, kroz druženje u virtualnom društvu i zadatke vezane uz pisanje poezije na temelju ponuđenih riječi i pojmova. Polako igrač odlazi u sve mračniji svijet.

Foto: youtube

– Našli smo ga obješenog u svojoj sobi. Na takav način je suicid počinio i jedan od glavnih likova u igri, onaj koji se dugo borio s depresijom. Naš je sin otišao bez riječi, impulsa, vazduha – počela je priču majka 13-godišnjaka iz Hrvatske koji je počinio samoubistvo nakon tri meseca igranja igre Doki Doki Literature Club.

Njegovi roditelji ne mogu sa sigurnošću okriviti igru za smrt sina, ali kažu da ozbiljno sumnjaju. Strašno su uznemireni načinom na koji se ubilo njihovo dijete.

Naime, dječak se objesio na način na koji se ubio i jedan od glavnih likova u igri, jedan od onih koji se dugo vremena borio s depresijom.

– Od trenutka kada je ušao u igru, do trenutka kada se objesio prošla su tri meseca. Je li igra kriva? Ne mogu to potvrditi. Ali mogu sumnjati. Neću nikada saznati je li taj čin došao kao svjesno željena radnja ili rezultat igre – kazala je slomljena majka.

Doki Doki se lako skida, besplatna je, a roditeljski pristanak nije potreban. Igru je dosad skinulo više od milion korisnika, a postoje i ozbiljni fanovi, cosplay scena, kostimografija…

Na četovima i forumima igrači se fotografišu u kostimima iz igre, s dugim noževima u rukama…

– Koliko god roditelji mislili da svoju djecu mogu kontrolisati na internetu, oni o tome pojma nemaju. Ono što me živcira i boli je stavljanje naglaska na informatiku u školama, uvođenje tableta, wi-fi sistema. Upravo je u školi moj sin na svom laptopu igrao tu igru – kazala je majka.

Sve vrijeme znala je da njen sin igra Doki Doki, čak je s njim i razgovarala o njoj, pratila zanimljivosti, a djetetu je pomogla i da zajedno napravi poklon za prijateljicu koja takođe voli pomenutu igru.

– Isto kao u igri. Ali ko je tada mogao znati kuda to vodi. Ne znam kada je igra prerasla u nešto drugo. Ali sam primjetila da je moj sin postao depresivniji. U jednom je trenutku kazao kako je igra postala čudna, nekako zastrašujuća. Počeo se mijenjati, slabio mu je interes za školu, imao je problema sa spavanjem. Ali nisam primjećivala znakove koji bi mogli ukazati na potencijalnu tragediju –  kazala je.

Jedan otac iz Redklifa takođe je ostao bez djeteta, takođe nakon što je on neko vrijeme strastveno igrao Doki Doki. Smrt 15-godišnjeg Bena Volmslija istražuju pravosudni organi.

– Nemamo još potvrda, ali vjerujemo kako bi igra mogla biti uzrok njegove smrti. Likovi u igri sugerišu određene stvari i modele ponašanja, a igrač odlučuje šta će da uradi. Oni vas doslovno zavedu i virtualni svijet pretvore u realni. To je najmučniji dio priče – ispričao je otac.

(Slobodna Dalmacija, Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO