Svijet

"Rekordne vrućine u Evropi jasan su ZNAK GLOBALNOG ZAGRIJAVANJA"

Toplotni talas koji je pogodio Evropu s temperaturama koje premašuju 40 stepeni Celzijusa jasan je dokaz klimatskih promjena, poručila je danas čileanska ministarka za zaštitu životne sredine Karolina Šmit.

"Rekordne vrućine u Evropi jasan su ZNAK GLOBALNOG ZAGRIJAVANJA"
FOTO: NEIL HALL/EPA

Ona je to izjavila na kraju konferencije u Bonu na kojem se pripremao novi samit UN o klimi.

Širom svijeta vidimo uticaj klimatskih promjena. To nije nešto što će se dogoditi za 100 ili više godina, to je nešto čemu upravo sada svjedočimo – istakla je Šmit koja će predsjedati samitom UN u Santjagu u decembru.

Kazala je da svi treba da se promijenimo, prenio je Index.hr.

– To nije nešto što se tiče samo vlasti. I ja mislim da je veliki broj ljudi na to spreman, jer vide kako klimatske promjene utiču na njihov život. Sjetite se svih nedavnih toplotnih udara – dodala je Šmit.

Evropa i danas pokušava da se izbori sa talasom vrućine, tokom kojeg će, kako najavljuju meteorolozi, do vikenda u pojedinim dijelovima kontinenta biti oboreni istorijski temperaturni rekordi.

Evropski gradovi preduzimaju vanredne mjere kako bi ublažili efekte visokih temperatura, koje prelaze i 40 stepeni.

Njemačka je uvela ograničenja brzine na auto putevima, dok su u Francuskoj zatvorene škole.

Vlasti su upozorile da bi temperature do subote mogle da dostignu i 45 stepeni u pojedinim dijelovima Evrope jer se talas toplog vazduha pomjera iz Sahare na sjever, prenosi Gardijan.

U Njemačkoj je juče u gradu Košenu blizu granice sa Poljskom zabilježena rekordna temperatura za jun od 38.6 stepeni.

Vlasti su uvele ograničenje brzine do 120 kilometara na sat na delovima autoputa Saksonija-Anhalt jer je površina puta počela da se deformiše, dok su se u blizini rostoka na Baltičkom moru iskrivile šine na železničkoj pruzi.

U Brandenburgu policajci su izjavili da su ostali “bez riječi”, pošto su zaustavili muškarca koji je vozio moped nag.

U Minhenu su čuvari izazvali nerede kada su naredili grupi žena da ponovo obuku gornji dio kupaćeg kostima, što je dovelo do debate u gradskoj skupštini o promjeni zakona kako bi bilo dozvoljeno kupanje u toplesu.

Izvještaji govore o tome da Francuska ne uspijeva da se suprotstavi talasu vrućine.

Škole će vjerovatno ostati zatvorene u pojedinim dijelovima zemlje, gdje bi u petak mogao da bude oboren rekord od 44.1 stepen.

Vlasti u Parizu, Lionu, Strazburu i Marseju zabranile su da stariji automobili ulaze u centralne dijelove tih gradova kako bi se spriječilo zagađenje.

U Milanu se očekuje temperatura od 40 stepeni, a humanitarne grupe se spremaju da podjele 10.000 vlaša vode beskućnicima i drugim ugroženim grupama.

U Španiji, kako se najavljuje, temperatura će dostići 44 stepena u 33 od 50 pokrajina.

Naučnici kažu da je ovogodišni talas vrućine, kao i onaj iz prošle godine, povezan sa klimatskim promjenama i upozoravaju da će ovako ekstremni vremenski uslovi pogađati planetu i u predstojećim decenijama.