Društvo

"Riječ je o izjednačavanju prava muškarca i žene" Komisija za zaštitu ljudskih prava uvažiće zahtjeve u vezi ASISTIRANE OPLODNJE

Komisija za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta uvažiće zahtjeve Udruženja građana "Beba više" za izmjenu odluke o finansiranju projekta asistirane oplodnje kako bi se u tom postupku izjednačila prava muškaraca i žena koji žele da se ostvare kao roditelji.

beba dijete
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nakon što su razmotrili inicijativu, predsjedavajuća Komisije Milijana Simić rekla je da će uvažiti prijedloge Udruženja “Beba više” i uputiti ih Fondu zdravstvenog osiguranja i Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Vlade distrikta, te da će dobijena mišljenja uputiti u skupštinsku proceduru.

Koordinator Udruženja “Beba više” Željko Lazarević rekao je novinarima da je riječ o izjednačavanju prava muškarca i žene u postupku biomedicinski potpomognute oplodnje i kod liječenja neplodnosti, jer aktuelni pravilnik poznaje samo ženu kao nosioca tih prava.

Lazarević je istakao da kod liječenja muškog steriliteta, koji je u porastu, troškove hirurških tretmana ne pokriva Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta, kao ni troškove nabavke lijekova koji se koriste u liječenju muškog steriliteta.

On je naveo da je njihov zahtjev bio taj da Fond zdravstvenog osiguranja pokriva ove troškove, ali i troškove zamrzavanja genetskog materijala onkoloških pacijenta.

Predsjedavajuća skupštinske Komisije Milijana Simić rekla je da na taj način Fond zdravstvenog osiguranja može imati uštede i ako postoji neki dio finansijskih implikacija što se tiče zamrzavanja reproduktivnog materijala to Brčko distrikt može i mora omogućiti.

Pročitajte još

Simićeva je ocijenila da su to stvarni prijedlozi ljudi koji se žele ostvariti kao roditelji.

Korisnici Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta trenutno imaju pravo na pet pokušaja vantjelesne oplodnje s tim da je gornja starosna granica za žene 45 godina.

Troškove prvog pokušaja vantjelesne oplodnje snosi Fond zdravstvenog osiguranja distrikta do 6.000 KM, a svaki naredni do 5.000 KM, prenose Nezavisne novine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije