Kultura

Rječnik balkanske mitologije (24): Perun razbijač

Ime Perun je nastalo od sufiksa -un ili -unj (-унь), što označava vršioca neke radnje, i korijena per, koji znači udarati, razbiti.

munja
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Dakle, Perun zasigurno ukazuje na udarača, razbijača, gromovnika, a takođe i na boga uništitelja i razoritelja. Zato mu je i pripisan uticaj na prirodne nepogode.

Legende govore da je, kada se Perun u svojoj kočiji vozio po nebu, grmjelo od kloparanja točkova.

Perun je na kipovima predstavljan kao jak muškarac s bradom. Dijelovi odjeće govore da se radi o ratniku u oklopu, što je slučaj sa većinom slovenskih bogova. Postoje predstave Peruna s kamenim maljem u ruci, kojim gađa i pretvara u kamen sve čega se dotakne. Takođe, postoje predstave Peruna sa lukom, koji se nekad poistovjećivao sa dugom, a kad bi njime gađao, strijele bi se pretvarale u munje.

U Perunovom vlasništvu bile su i zlatne jabuke. Perun je takođe bio povezan sa vatrom i vatrenim životinjama. Njegova životinja bila je vatreni pijetao, koji je neka vrsta slovenskog Feniksa. Njegove životinje bile su i zmajevi. Perunovi obredi bili su vezani za vatru. Pored idola je gorjela vječna vatra, koja nije smjela ni u kom slučaju da bude ugašena, inače bi nastradala cijela posluga u hramu (sličan običaj postojao je i u staroj Grčkoj, u hramu Hestije, kao i u Rimu, u hramu Veste).

Što se tiče biljaka, hrast je bio neodvojivo vezan za Peruna. Ova činjenica ponovo govori o Perunu kao jupiterijanskom božanstvu, jer svi bogovi koji su imali karakteristike Jupitera bili su vezni za hrast (Zevs, Tor itd). Kod Srba se jedna vrsta hrasta i danas zove grm, a ovo ime nastalo je od riječi grmjeti. Dakle, očigledno je da je grm bio posvećen gromu, odnosno Perunu. Od drugih biljaka tu su perunika, žalfija, kopriva, jabuka i čuvarkuća. Perunove životinje bile su divojarac i goveče zubr ili zubor.

Kad nisu imali hramove, Sloveni su se Perunu molili u gajevima, trebištima i ispod hrastova.

Nakon dolaska hrišćanstva ulogu Peruna preuzima sveti Ilija. U narodnoj tradiciji Perun je ostao, kao i priče o njemu, s tim što su mnoge primile oblik priča o svetom Iliji, dok su druge takođe morale da promijene ime glavnog junaka.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rječnik balkanske mitologije (11): Hermes

Rječnik balkanske mitologije (12): Kadmo

Rječnik balkanske mitologije (13): Heraklova mladost

Rječnik balkanske mitologije (14): Heraklovi zadaci

Rječnik balkanske mitologije (15): Nepobjedivi Heraklo

Rječnik balkanske mitologije (16): Heraklo i Amazonke

Rječnik balkanske mitologije (17): Heraklovi finalni zadaci

Rječnik balkanske mitologije (18): Heraklo i zlatne jabuke

Rječnik balkanske mitologije (19): Heraklo i Kerber

Rječnik balkanske mitologije (20): Heraklove žene

Rječnik balkanske mitologije (21): Mitra

Rječnik balkanske mitologije (22): Stribog

Rječnik balkanske mitologije (23): Perun

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije