Kultura

Rječnik balkanske mitologije (13): Heraklova mladost

Heraklo (grč. Ἡpακλῆς, Hêraklễs) je u grčkoj mitologiji bio polubog, sin vrhovnog boga Zeusa i smrtnice Alkmene.

Heraklo kao beba drži zmiju
FOTO: MARIE-LAN NGUYEN/WIKIPEDIA

U rimskoj mitologiji zvao se Herkul. U srpskoj mitologiji mogao bi biti značajan kao vojskovođa Serbo Makeridov, po Jovanu Deretiću.

Hera je bila Heraklova pomajka i njegov neprijatelj. Zeus je oplodio Alkmenu, smrtnicu, u obličju njenog muža Amfitriona. Iste se noći vratio i njen muž, pa su takođe spavali zajedno. Stoga je Alkmena zanijela dva dječaka. Hera je natjerala Zeusa da se zakune da će dječak koji se rodi te noći biti veliki kralj.

Kad je Alkmena bila trudna s Heraklom, Hera je pokušala da spriječi porođaj zavezavši Alkmenine noge u čvor kako bi usporila porod. Heru je prevarila Galantida, Alkmenina sluškinja, rekavši da je Alkmena već rodila dijete. Hera je zato Galantidu pretvorila u lasicu.

Alkmena je potom rodila poluboga Herakla i smrtnika Ifikla. Herakla je nazvala Alkid, a poslije je nazvan Heraklo, u prevodu Herina slava, da bi se ublažio Herin gnjev.

Dok je Heraklo bio dijete, Hera je poslala dvije zmije da ga ubiju u kolijevci. Heraklo je zadavio svaku zmiju jednom rukom, a potom ga je njegova dadilja pronašla da se igra njima kao da su igračke.

Jedna priča govori da je Zeus prevario Heru da doji Herakla. Kad je ona otkrila ko je dijete, bacila ga je sa svojih grudi, a mlijeko se prolilo nebom i stvorilo Mliječnu stazu.

Nakon što je ubio svog učitelja muzike lirom, Heraklo je poslan da čuva stoku na planini sa svojim očuhom Amfitrionom. Tamo su ga posjetile dvije nimfe – Užitak i Vrlina – ponudivši mu lagodan život ili težak, ali slavan život. Heraklo je izabrao potonje.

Jedan od njegovih izazova postavio mu je kralj Tespije, koji je tražio da ubije kiteronskog lava. Kao nagradu, kralj mu je ponudio priliku da oplodi njegovih 50 kćerki. Navodno je to Heraklo učinio u jednoj noći. Kasnije je u Tebi oženio njegovu kćerku Megaru. No, Hera je dovela Herakla do napada ludila te je on ubio svoju djecu.

Nakon što je shvatio što je učinio, pobjegao je kod delfijske proročice. Hera je kontrolisala proročicu, koja je savjetovala Herakla da služi kralju Euristeju 12 godina i čini bilo koji zadatak koji mu on zada. Heraklo je kao uslov za dolazak na Olimp (i besmrtnost) trebao da izvrši 12 zadataka koje mu je postavljao kralj Euristej.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rječnik balkanske mitologije (1): Dagon

Rječnik balkanske mitologije (2): Bal

Rječnik balkanske mitologije (3): Hron

Rječnik balkanske mitologije (4): Dionis

Rječnik balkanske mitologije (5): Bahus

Rječnik balkanske mitologije (6): Jason

Rječnik balkanske mitologije (7): Silvan

Rječnik balkanske mitologije (8): Pan

Rječnik balkanske mitologije (9): Apolon

Rječnik balkanske mitologije (10): Orfej

Rječnik balkanske mitologije (11): Hermes

Rječnik balkanske mitologije (12): Kadmo

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije