Kultura

Rječnik balkanske mitologije (6): Jason

Jason je junak mita o Argonautima, tesalski heroj, sin Eolovog potomka Esona i Polimede ili Alkimede. Mogao bi biti mitološki Nino Belov, srpski osvajač.

skulptura Jasona sa zlatnim runom
FOTO: GUNNAR BACH PEDERSEN/WIKIPEDIA

Rođen je u Tesaliji, u Jolku, i to u vrijeme kad je njegov stric Pelija oteo presto Esonu.

U strahu da ne izgubi i sina, Eson je tek rođenog mališana u tajnosti odveo na Pelion i povjerio ga mudrom kentauru Hironu, a po Jolku je razglasio da mu je sin mrtav. Na Pelionu su Jasona podizale Hironova žena Hariklo i majka Filira, a Hiron ga je naučio ljekarskoj vještini.

Poslije 20 godina, Jason se vratio u Jolk; pojavio se na gradskom trgu, lijep kao bog, ogrnut krznom pantera, sa dva koplja u ruci, ali bez lijeve sandale. Svi su se pitali ko je taj stranac. Kad je ugledao došljaka, Pelija se sjetio jednog starog proročanstva koje ga je upozorilo da se čuva čovjeka sa jednom sandalom.

Na Pelijino pitanje ko je i odakle dolazi, Jason je hrabro odgovorio da stiže u zavičaj i da za sebe traži kraljevsku vlast, koja mu po ocu pripada. Suznih očiju, Eson je prepoznao sina.

Na vijest o Jasonovom povratku, u Jolk su došla i Esonova braća, Feret i Amitaon, sa sinovima Admetom i Melampodom. Pet dana je Jason sa rođacima proslavljao povratak u zavičaj, a šestog dana je otišao Peliji sa molbom da mu ustupi presto. Pelija se pretvarao da je spreman da to učini, ali je zamolio svog mladog rođaka da ode najprije u Kolhidu i donese zlatno runo, jer mu je to u snu naložila Friksova sen. Pošto se Pelija zakleo Zevsom da će se, čim zlatno runo stigne u Jolk, povući sa vlasti, Jason je otpočeo pripreme za odlazak u Kolhidu.

Drugi pričaju da se Eson složio da Jolkom vlada Pelija dok Jason ne dođe u zrele godine. Eson je živio u Jolku, a Jason, koji je volio prirodu i radove u polju, boravio je na selu. Bogovi su opomenuli Peliju da se čuva čovjeka sa jednom sandalom, ali on nije razumio smisao te poruke.

Jednog dana Pelija je odlučio da prinese žrtvu ocu Posejdonu i pozvao je na tu svečanost i Jasona. Mladić je krenuo sa svojih polja u Jolk, ali je na putu, dok je prelazio nabujalu rječicu, izgubio lijevu sandalu. Kad je Pelija ugledao rođaka bez sandale shvatio je opasnost koja mu prijeti i odmah upitao Jasona kako bi, da je kralj, postupio sa čovjekom koji će ga ubiti. Jason je bez razmišljanja odgovorio da bi tog čovjeka poslao u Kolhidu po zlatno runo. Na te riječi Pelija je Jasonu naredio da izvrši taj teški zadatak.

Neki kažu da su se ti događaji odigrali po Herinoj želji. Boginja je htjela da uništi Peliju, koji je nije dovoljno poštovao. Da bi to postigla, ona je odlučila da njen miljenik Jason dovede iz Kolhide u Jolk oružje njene osvete – čarobnicu Medeju. U liku iznemogle starice, Hera je presrela Jasona na putu za Jolk i on ju je sa nježnošću preneo preko nabujale rijeke. Od tada je Hera stalno bdjela nad Jasonom; ona ga je nadahnula da pred Pelijom pomene Kolhidu i zlatno runo.

Uz Hironovu i Herinu pomoć, Jason je sakupio najbolje grčke junake i sagradio lađu Argo. Zatim je otplovio u Kolhidu i, poslije mnogobrojnih doživljaja, vratio se sa Medejom i zlatnim runom u Jolk. Jason je predao zlatno runo stricu, a zatim je sa Medejom srećno živio u Jolku i učestvovao u pogrebnim svečanostima priređenim povodom Pelijine smrti.

Drugi kažu da je u Jasonovom odsustvu Pelija otjerao u smrt Esona i cijelu njegovu porodicu i da ga je zato bratanac Jason, po povratku iz Kolhide, usmrtio pomoću Medejinih čarolija. Pelijin sin Akast protjerao je tada Jasona i Medeju iz Jolka; oni su pobjegli u Korint i tamo su srećno živjeli 10 godina, sve dok korintski kralj Kreont nije vjerio kćerku Glauku ili Kreusu za Jasona. Napuštena Medeja svirepo se osvetila svojoj suparnici i njenom ocu, a neki pričaju da je i Jason nevjerstvo platio životom ili da se sam ubio.

Najčešće se pripovijedalo da je Jason preživio Glaukinu i Kreontovu smrt i da je dočekao tužnu starost, i to ili u Jolku ili u Kolhidi. Medeja je Jasonu prorekla da će ga usmrtiti pramac lađe Argo, što se i dogodilo. Dok se jednog dana odmarao ispod lađe na glavu mu je pao komad drveta sa već trulog Arga i usmrtio ga.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rječnik balkanske mitologije (1): Dagon

Rječnik balkanske mitologije (2): Bal

Rječnik balkanske mitologije (3): Hron

Rječnik balkanske mitologije (4): Dionis

Rječnik balkanske mitologije (5): Bahus

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije