Društvo

RODITELJI DUŽNI DA PRATE SIMPTOME Učenici na nastavi neće nositi maske, a OVAKO će dolaziti u školu

Institut za javno zdravlje RS preporučio je da djeca nose pamučne zaštitne maske, ali ne prilikom nastave, dok će nastavnici za vrijeme nastave nositi maske.

RODITELJI DUŽNI DA PRATE SIMPTOME Učenici na nastavi neće nositi maske, a OVAKO će dolaziti u školu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Biće pojačana dezinfekcija i lična higijena u skladu sa smjernicama SZO. Djeca će maske nositi kod dolaska u školu i odlaska, te prilikom kretanja u školi. Nemamo trenutno nijedno dijete sa teškom kliničkom slikom ili srednje teškom kliničkom slikom, a do sada imamo 120 djece zaražene korona virusom do četiri godina starosti i 145 djece od pet do 14 godina. Zato je i naša preporuka za početak škole u učionicama, ali svi moraju biti svjesni važnosti pridržavanja svih mjera – rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, nakon sjednice Vlade Srpske na kojoj je odlučeno da djeca 1. septembra krenu u školu u učionicama.

On je naglasio da obaveze imaju i roditelji, a prije svega da su dužni da prate temperaturu djeteta i sve ostale simptome i da reaguju ukoliko uoče sumnju na zarazu korona virusom, te sve prijave porodičnim ljekarima.

– Za Institut je bitno da se smanji rizik od širenja zaraze. Nošenje maski i propisana distanca su najvažnije. Nisu dozvoljene posjete niti gostujuća predavanja tokom nastave, odnosno u učionici mogu da borave učenici tog razreda i nastavnik ili učitelj. Fizičko vaspitanje je preporučeno na otvorenom, a nikako u zatvorenom prostoru. I za ostale predmeta je preporuka da se nastava organizuje na otvorenom, ako je to moguće. Osim toga, roditelji moraju bitni svjesni da je minimalno zadržavanje kod dovođenja djece u školu i da se mora držati distanca od dva metra od druge djece i roditelja – kaže Zeljković.

Pročitajte još

On kaže da se samo provođenje mjera odnosi i na kuću i porodicu, te na prijatelje i radne kolege roditelja, jer ako se mjere poštuje u školi, moraju se poštovati i u porodici i kući, da bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

Kako kaže, postoji objektivna opasnost da pozitivno dijete dođe u školu, jer se zarazilo u porodici.

– Biće jedno dijete u jednoj klupi, bez fizičkih barijera. Predložili smo, takođe, da djece koja imaju hronične bolesti poput astme ili su imuno kompromitovana, a dolaze na nastavu, nose maske. Za ostale nije neophodno da nose maske tokom nastave, jer distanca obezbjeđuje zaštitu za to vrijeke, ali kada se završi nastava, dijete je dužno da stavi masku i da se dalje kreće sa maskom. Dijete kod kojeg se ustanove simptomi virusa u školi, biće izolovano u posebnu prostoriju do dolaska roditelja, koji dalje preuzimaju dijete i prijavljuju simptome ljekarima porodične medicine. Cilj je da dijete bude što prije testirano, dok ostala djeca iz razreda završavaju nastavu i ostaju u izolaciji kod kuće, do pristizanja rezultata testiranja djeteta koje ima simptome korona virusa – precizira Zeljković.

Ističe da se i UNICEF zalaže za polazak djece u škole, jer je to zdravija sredina za dijete, zbog socijalizacije