Društvo

RODITELJI UPUTILI DIRLJIVO PISMO ZAHVALNOSTI Mina se izliječila nakon godinu i po borbe

Mlada Čačanka Mina Mesarović, kojoj je prije nepune dvije godine dijagnostifikovan težak oblik stečene aplastične anemije, vratila se iz Rima, gdje je bila na liječenju od ove opasne i rijetke bolesti. Minini roditelji u otvorenom pismu zahvalili su se svima koji su doprinijeli izlječenju njihove ćerke.

RODITELJI UPUTILI DIRLJIVO PISMO ZAHVALNOSTI Mina se izliječila nakon godinu i po borbe
FOTO: BUDI HUNAN/FACEBOOK

Sa radošću vas obavještavamo da se Mina Mesarović, poslije godinu i po dana, vratila sa liječenja. U klinici Bambino Gesu, u Rimu, najprije je urađena terapija imunoglobulinom ATGAM, a poslije toga je uslijedila transplantacija koštane srži.

To je dosta složen i kompleksan postupak, koji se realizuje kroz nekoliko faza. Sve vrijeme trajanja, pacijent mora biti u potpunoj izolaciji, tako da je Mina provela čitavih osam mjeseci na klinici, u kontinuitetu.

Liječenje je bilo dugotrajno, teško, ali što je najvažnije uspješno. Poslije toga, bila je stacionirana van klinike sa obavezom nedjeljnih odlazaka na kliniku, zbog redovnih kontrola.

Bili su to teški i neizvjesni dani. Ne znamo da li je bilo teže prihvatiti činjenicu da se bolest pojavila iznenada i ni od kuda, ili saznanje da se ta vrsta hematološkog oboljenja klasifikuje u grupu rijetkih.

Postojao je način da se dođe do izliječenja, i to je imalo svoju cijenu, koja je za nas u tom trenutku bila nedostižna.

Ali, u tom strahu, bezizlazu i beznađu, nada se pojavila onog trenutka kada smo pokrenuli humanitarnu kampanju, i kada su građani Srbije, naši sugrađani, pokazali empatiju i razumijevanje.

Najprije kroz ljudsku, a onda i finansijsku podršku, pokazali su koliko je važno da budemo tu, jedni uz druge, i jedni za druge, u najtežim izazovima.

Kao porodica, osjećamo potrebu da se oglasimo o tome, jer je nezaboravna i nezamjenljiva podrška koju smo, u tim trenucima, dobili od grada Čačka, privrednika iz Čačka, Beograda i čitave Srbije, medija, sportista, Mininih vaspitačica, učiteljica, nastavnika i profesora, škola, Mininih vršnjaka i njihovih roditelja, komšija, prijatelja, porodice, a posebno od građana Srbije, kao i od naših ljudi koji žive u inostranstvu.

Za veliku većinu onih koju su nam na razne načine pomogli, verovatno nikad nećemo saznati. To su obični ljudi, kao i mi, koju su prepoznali i osjetili našu muku, kao svoju.

Možda i zbog toga, srce i misli su nam bili ovdje, iako smo godinu i po dana proveli u jednom od najljepših gradova na svijetu, okruženi sjajnim ljudima i ljekarima, koji će nam zauvijek ostati u uspomeni.

Hvala vama dobri ljudi, hvala za pomoć i ljudskost. Ne smijemo to da izgubimo. Zato, ne zaboravimo sve male i velike borce, koji baš u ovom trenutku biju svoje životne bitke. Učinimo ono što možemo, i pomozimo koliko možemo, da lakše i brže pobijede u toj borbi.

Malo naše pažnje i podrške, svakom od njih, mnogo znači. Mi to svakako, dobro znamo, prenosi Telegraf.