Politika

“ROK NIJE ISPOŠTOVAN” Arnautović poručio da je veliki teret na opštinskim i gradskim izbornim komisijama

Zbog neizvršavanja zakonskih obaveza biračkih odbora sa skoro 16 odsto redovnih biračkih mjesta Centralna izborna komisija BiH je bila spriječena da javnosti u roku od 24 časa prezentuje izborne rezultate za pojedine organe vlasti.

“ROK NIJE ISPOŠTOVAN” Arnautović poručio da je veliki teret na opštinskim i gradskim izbornim komisijama
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ovo je izjavio predsjednik CIK BiH Suad Arnautović na konferenciji za novinare.

Arnautović je istakao da je “zbog njihovog nerada veliki teret pao na opštinske i gradske izborne komisije u BiH”.

Pročitajte još

– Nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju i materijale za izbore, opštinska izborna komisija utvrđuje objedinjene zbirne rezultate glasanja provedenog na teritoriji te opštine za organe na svim nivoima vlasti za koje su provedeni izbori. O tome sastavlja zapisnik koji se podnosi CIK u roku od 24 časa nakon zatvaranja biračkih mjesta – rekao je Arnautović.

Arnautović je objasnio da “ukoliko OIK ili GIK nisu u mogućnosti da pravilno utvrde rezultate za pojedina biračka mjesta i nivoe vlasti, podnose zahtjev CIK za otvaranje vreća i brojanje glasova.

– Rok je da se i ta aktivnost okonča trećeg dana od izbora do 19 časova. I taj rok nije ispoštovan jer je bilo previše biračkih mjesta za koje nije bilo moguće utvrditi izborne rezultate – naveo je Arnautović.

Prihvati notifikacije