Kultura

Rok Partenon (7): Elvis je mrtav, živio kralj (VIDEO)

Ni to nije bilo dovoljno Elvisu Prisliju, jer je njegov bahati način života uzimao svoj danak. Kralj je bez prestanka uzimao sedative, antidepresive i tablete za spavanje.

Grob Elvisa Prislija
FOTO: TANNEN MAURY/EPA

Ponekad bi toliko konzumirao sedative da je jedva disao. Uzimao je kvejlud, koji je u Holivudu poznat kao ljubavna droga, i pomoćnicima naređivao da mu pronađu doktora koji je bio voljan da mu prepiše te tablete.

Kada jednom prilikom nisu uspjeli u tome, po riječima njegovih asistenata, Elvis je skočio na sto, izvukao pištolj i rekao: “Ako ja to hoću, kupiću cijelu prokletu apoteku! Dobiću šta hoću. A vama je bolje da shvatite da ćete biti ili na mojoj strani ili ćete biti protiv mene!”

Koncerti su mu bili prave katastrofe, ponekad je riječi pjesama morao da čita na tabli koju su pridržavali pomoćnici, a često je i pričao nepovezano. Slika u novinama i na plakatima bila je svjetlosnim godinama daleko od one koju je svakog jutra vidio u svom ogledalu. Niko nije htio, ali ni morao da mu kaže – to nije bila slika kralja.

Obožavaoci su mu ipak sve oprostili. Posljednji javni nastup imao je 26. juna 1977. godine u Indijanapolisu, a 16. avgusta iste godine je pronađen mrtav na podu svog kupatila u Grejslendu. Tada je imao 42 godine. Prislijeva posljednja djevojka izjavila je kako je neposredno pred njegovu smrt pokušala da ga spriječi da uzme drogu. Odbio je uz riječi: Treba mi. Analizom krvi u njegovom tijelu je pronađeno 10 vrsta droga.

Za milione obožavalaca Elvis Prisli je i dalje živ, a njegov rođendan proslavljen je i ovog 8. januara ispred čuvenog Grejslenda u Memfisu. Godišnje ga obiđe više od pola miliona posjetilaca. Za Elvisov rođendan se održavaju razni koncerti, izložbe, kao i retrospektive njegovih filmova i specijalnih televizijskih emisija.

Za većinu svoje publike Elvis predstavlja pravu ikonu. Pored muzike i glume, njegov privatni život i njegova pojava donijeli su mu status najzanimljivije i najmističnije ličnosti 20. vijeka. Za života je postao simbol Amerike, što je ostao i nakon smrti, a brojna nagađanja oko njegove nevjerovatne karijere i stalni interes za njegov privatni život pokrenuli su ogromnu turističku i zabavnu industriju oko fenomena Elvisa Prislija. Mnogi su o njemu govorili lijepo, a neke rečenice poput one Frenka Sinatre još se prepričavaju: Ja sam samo pjevač, Elvis je oličenje cijele američke kulture.

Pop kultura je nastala na temeljima Elvisovog kulta. Mnogi slavni rokeri poslije njega samo su kopirali matrice koje je Elvis postavio, a teoretičari zavjera smatraju da su ga ubili upravo trgovci kako bi poslije smrti mogli da još više zarađuju zahvaljujući legendi o njemu.

Elvis je umro relativno mlad, u 43. godini, a muzička industrija se potrudila da ga svijet kao vječno mladog i zapamti.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (1): Elvis Prisli i rokenrol kult

Rok Partenon (2): Zvijezda rokenrola je rođena (VIDEO)

Rok Partenon (3): Prvi uspjesi Elvisa Prislija (VIDEO)

Rok Partenon (4): Teret slave (VIDEO)

Rok Partenon (5): Filmska karijera (VIDEO)

Rok Partenon (6): Elvisova nova karijera (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije