Hronika

“Šalje se zlokobna poruka” Crkva Presvete Bogorodice u Kupresu treći put oskrnavljena

Nepoznati počinioci razbili su prozore na zapadnoj strani Crkve Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Donjem Vukovskom u Kupresu u Federaciji BiH (FBiH), te u potpunosti porušili nadgrobno spomen-obilježje graditelja ove crkve prote Sime Popovića, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

“Šalje se zlokobna poruka” Crkva Presvete Bogorodice u Kupresu treći put oskrnavljena
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U saopštenju se navodi da se vandalizam dogodio u noći između 4. i 5. avgusta, što je treći slučaj skrnavljenja crkve u Donjem Vukovskom, a da počinioci nikada nisu pronađeni.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je sramota da se skrnavi hram koji je spomenik kulture, te ocijenio da ovaj slučaj najbolje govori o ugroženosti pravoslavne baštine i vjerskih objekata u BiH.

– Time se šalje zlokobna poruka preostalim Srbima u Kupresu i šire da se ne mogu osjećati bezbjedno na svojim ognjištima. Pogotovo u ovom trenutku kada mještani sela Vukovsko pripremaju crkveno-narodni sabor povodom slave Svetog Pantelejmona, gdje se okupi nekoliko stotina Srba – istakao je on.

Ovo je, dodao je Linta, jasna poruka mnogobrojnim porodicama sa Kupresa koje obnavljaju svoje kuće i planiraju da se vrate, ili veći dio godine provode na vjekovnim ognjištima, da nisu dobrodošli.

Pročitajte još

Linta poziva nadležne organe BiH da hitno sprovedu, istraže i kazne odgovorne za bezumni napad na pravoslavnu crkvu u Vukovskom.

U saopštenju se podsjeća da je ova crkva prvi put oskrnavljena u julu 2017. godine za vrijeme službovanja oca Marka Đurića na Kupreškoj visoravni, a potom o prazniku Vaskrsenja 2019. godine, i na kraju ovih dana.

Crkva Blagoveštenja Presvete Bogorodice, sagrađena davne 1860. godine, jedan je od najstarijih hrišćanskih hramova u ovom dijelu BiH, koji je proglašen za nacionalni spomenik kulture, jedini je od ukupno četiri pravoslavna hrama na Kupreškoj visoravni koji nije srušen do temelja u proteklom ratu u BiH.

Nakon što je u Drugom svjetskom ratu bila oštećena, crkva je obnovljena 60-ih godina, dok je na ovim prostorima službovao sadašnji episkop šabački Lavrentije.

Prihvati notifikacije