Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Šamar još uvijek zvoni

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Šamaranje starije koleginice u režiji počasnog predsjednika Advokatske komore Republike Srpske Jovana S. Čizmovića još nije sankcionisano.

Istovremeno, razni odbori, komore i druge unutaradvokatske organizacije satraše se saopštenjima kako se svi napadi na advokate u Srpskoj, BiH i regionu trebaju osuditi.

Ono što je još tragičnije, nije sankcionisano ni ponašanje svite službenih osoba iz Geodetske uprave RS, Pravobranilaštva RS i drugih institucija, koje su bile nijemi svjedoci napada na 85-ogodišnju advokaticu Melihu Filipović.

Kakvu su samo poruku javnosti poslala ta ista službena lica nečinjenjem onoga što su po zakonu bili dužni da učine, a bili su dužni da odmah o napadu obavijeste policiju?!

Ne samo da nisu prijavili policiji, već su raspravu nastavili, promijenivši jedino adresu.

S razlogom se tako nameću pitanja da li bi isto postupili i da je mnogo teže krivično djelo bilo u pitanju. Ajoj, da, sve je navedeno u službenoj zabilješci, izvinjavam se. Svaka čast na hrabosti.

Vjerovatno tako zakon nalaže da kada vidite da neko čini krivično djelo, vi to zavedete u službenu zabilješku i savjest vam je mirna. Bruka i sramota da veća ne može biti.

Istovremeno, isti zakon, podsjećanja radi, kaže da ako građanin u kafani svjedoči tuči i ne prijavi je – može biti krivično gonjen.

Toliko o onome da smo svi isti pred zakonom.

Elem, izgleda da se svi, barem za sada, vode Čizmovićevim riječima: “Batalite to”.

Javnost se s pravom pita šta sljedeće možemo očekivati od onih koji najžešće trebaju braniti zakon, ukoliko ovakve stvari prođu nekažnjeno.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO