Sudbine

SANJA JURI AMERIČKI SAN "Svi mi Srbi u SAD se brzo trgnemo iz osjećaja nostalgije"

Sanja Žugić napustila je Srbiju prije šest godina i odlučila da sreću potraži preko okeana gdje gradi sada već uspješnu karijeru.

SANJA JURI AMERIČKI SAN "Svi mi Srbi u SAD se brzo trgnemo iz osjećaja nostalgije"
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

U razgovoru za Blic otkriva kako je taj put izgledao, šta Njujorku nedostaje u poređenju sa Srbijom, ali i šta su najveće prednosti života u Americi.

Ona smatra da je život u Srbiji za mlade postao izazov, ali da isto tako ni “preko” nije sve idealno, te da i Njujork umije da da, ali i da uzme.

Sanja je djetinjstvo provela sa porodicom u Grčkoj, na obalama Egejskog mora, u lijepom primorskom gradu Kavala. Spletom životnih okolnosti put ju je ponovo nanio u svoju rodnu zemlju gdje se sa 14 godina vratila, te je imala priliku da u Srbiji završi srednju školu i Filološki fakultet, na kom je studirala njoj drag grčki jezik i književnost.

Nakon završenog fakulteta u Beogradu, ponovo je odlučila da potraži sreću van Srbije, ovaj put u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u Njujorku, gdje živi već 6 godina.

– Život u Srbiji je po mnogim pitanjima za mlade i obrazovane ljude bio poprilično veliki izazov. Često sam od prijatelja slušala kako avanturistički i bez predrasuda pokušavaju da svoj život nastave u gradovima van Srbije. Meni to nije bila nepoznanica, a odlazak u prekookeansku zemlju predstavljao je motiv i uzbuđenje više u mom daljem životu i razvoju svih mojih interesovanja. Bila sam uvjerena da američka, “zapadnjačka kultura”, predstavlja sve ono što je potrebno mladom čovjeku koji svoje ambicije i snove želi da pretvori u realnost – objašnjava Sanja za Blic.

Iako mlada, ali puna avanturističkog duha, Sanja je uspjela da, putujući, upozna mnogobrojne kulture i gradove širom svijeta poput Šangaja, Pekinga, Istanbula, Pariza… Međutim, dinamičnost i arhitektura Menhetna uspjeli su da je uvjere da je ipak na pravom mjestu u pravo vrijeme.

– Moji prvi dani u Njujorku izgledali su fenomenalno. Ostala sam očarana arhitekturom ovog grada. Nevjerovatne kuće od crvene cigle u Bruklinu, preko njujorskih mostova i podzemnih tunela, pa sve do najmodernijih oblakodera Menhetna i Kipa Slobode, sve je to ostavilo neverovatan utisak na mene. Isto tako, multinacionalnost je nešto što Njujork čini jednim od najlepših gradova svijeta. Mnogobrojne nacije spojene u samo jednu riječ – Njujorčani – govori Sanja.

Ljepote velikog grada sa sobom vuku i velike izazove. Nakon turističkih obilazaka najznamenitijih dijelova prelijepog Njujorka, kako Sanja priča, uslijedio je sudar sa stvarnošću, kao i borba za društveni status koji je morao da se izbori u jednom od najmnogoljudnijih metropola.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Možda zvuči paradoksalno, ali Njujork je grad koji puno daje, ali puno i uzima. Biti njegov stanovnik u isto vrijeme sa jedne strane predstavlja mnogo bitnu stvar, dok sa druge strane izgleda prilično nebitno. Sama činjenica da ste naseljeni u jednom od najpoznatijih i najglamuroznijih gradova svijeta budi u vama osjećaj posebnosti, međutim, sama spoznaja koliko jedna individua može u bas takvom gradu da bude zapažena po bilo kom pitanju budi u čovjeku osjećaj usamljenosti i otuđenosti – ističe Sanja.

Nakon određenog perioda življenja u Velikoj jabuci, nije mogla a da ne počne da pravi paralelu i upoređuje način i kvalitet života tamo i ovdje kod nas, na Balkanu. Iako bi mnogi pomislili kako je tu situacija jasna, i da nema smisla upoređivati ta dva dijela svijeta, Sanja objašnjava da u svakom lošem ima i nečeg dobrog i obrnuto. Iako Amerika svakome nudi mogućnost da ostvari svoj san, kako kaže, za Balkance je on često poprilično trnovit i zahtjevan.

– Amerika je zemlja zakona, zemlja strogih pravila koja su duboko ukorijenjena u sve segmente društva. Ponekad ta američka sterilnost i strogo koordiniran način života često zna da umori i probudi nostalgiju, ali se svi mi koji tamo živimo uvijek brzo trgnemo iz tog osjećaja jer u Americi možemo da sanjamo, ali i da dosegnemo svoje snove. Ono što našim ljudima najviše nedostaje, prvenstveno je odsustvo društvenog života na kakav smo navikli i kakav ima Srbija. Tamo nema svakodnevnih druženja, poznatih ispijanja kafa i svega onog što naši mali i ušuškani gradovi pružaju kao toplinu. Znam da će mnogi možda pitati kolika je cijena svega toga, ali ona je visoka samo ako niste spremni da platite – iskreno priča.

Život u novom gradu za Sanju je značio i nov poslovni put. Iako je završila jezik, ona se preusmjerila na nešto potpuno drugo, ali ipak i te kako značajno. Ona je, naime, obilazeći zemlje širom svijeta uvidjela da je za sve njih česta zajednička karakteristika – nedostatak empatije, kao i mala ili nepostojeća briga o očuvanju životne sredine, te se odlučila da njen novi poziv bude ekologija i podizanje ekološke svijesti kod ljudi.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Već u ranom djetinjstvu zavoljela sam prirodno okruženje i bila član izviđačkih grupa. Izleti i aktivnosti na otvorenom moru i zalivima koji okružuju Kavalu postali su praktično svakodnevnica u mom odrastanju, a morski svijet sa svom svojom florom i faunom prirastao mi je srcu isto tako kao i obalski. Na to da ekologija pored ljubavi postane i moj posao najviše je uticao Njujork. Uz svu svoju blistavost i sjaj upravo veliki gradovi kakav je i ovaj imaju tu mračnu i šokantnu stranu, pa sva nebriga pojedinca i sistema očuvanja okoline može se vidjeti u pojedinim delovima njujorških ulica na svakom koraku – priča Sanja.

Ova Srpkinja ekologijom se bavi već dvije godine, a za to vrijeme je osnovala i kompaniju “Eco Serein” koja se pored proizvodnje i prodaje eko zubnih četkica primarno bavi edukacijom zaštite životne sredine, i koja aktivno učestvuje u organizovanju čiščenja ekološki ugroženih regija u lokalnim zajednicama poput Njujorka i Džerzija.

– Prilično sam uvjerena da se permanentnom edukacijom stanovništva i organizovanjem akcija čišćenja na lokalnom nivou može podići svijest pojedinaca u toj mjeri da se globalna ekološka situacija može drastično pozitivno izmijeniti. Naša predavanja i edukacije ne govore samo o potrebi adektvatnog sortiranja otpada od strane pojedinca, već i o promjeni načina života gdje se najviše misli na ishranu, a na koji način pojedinac fizički i mentalno mijenja sebe utičući pozitivno na svoje zdravlje, a kasnije sa tim pozitivnim promenama dolaze i one ekološke – kaže Sanja.