Politika

SASTANAK SA TAČIJEM PROTEKAO “UOBIČAJENO” Vučić poručio da Srbija čeka ukidanje taksi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je njegov sastanak sa predsjednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem u Vašingtonu protekao “uobičajeno” i poručio da Srbija čeka ukidanje taksi “kako bismo mogli da razgovaramo o suštinskim stvarima”.

SASTANAK SA TAČIJEM PROTEKAO “UOBIČAJENO” Vučić poručio da Srbija čeka ukidanje taksi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vučić je za RTS rekao da su sastanku prisustvovali specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel i savjetnik za nacionalnu bezbijednost Trampa Robert O”Brajan s kojim ga, kako je najavio, kasnije večeras očekuje bilateralni susret.

Sa njihove strane su bili Tači i Čolaku, sa moje strane Jović i ja – rekao je Vučić.

On je ponovio da će u narednim danima, “koliko sutra, prekosutra” biti novih povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

– Onda sam slušao sa druge strane kako je to važno. Ja sam rekao da nema problema, ali za to, sve vrijeme sam tražio od Albanaca samo jednu stvar, i to sam u Briselu 500 puta ponovio: “Ljudi, vi nemojte da se kandidujete za različite međunaronde organizacije i institucije, nemojte da nas tjerate da angažujemo sve moguće svoje kapcitete, dajte da dok razgovaramo, vi ne idete na dodatna priznanja i dodatna kandidovanja u Interpol, Unesko, u sve druge medjunarodne organizacije i institucije, dakle da se dogovorimo oko toga i mi ćemo da stanemo, makar privremeno – rekao je Vučić.

Ali, kako je naveo, oni nikada to nisu htjeli, jer bi odmah upitali “ko smo mi da sprečavamo smisao njihovog postojanja da lobiraju za te međunarodne organizacije i institucije”.

– Oni nikada po tom pitanju nisu željeli dogovor. To je suština, da Srbija bez takvog dogovora na to ne može da pristane – poručio je Vučić.

“Amerika želi da sarađuje sa Srbijom”

Vučić je istakao da je tokom dvodnevne posjete Vašingtonu imao veliki broj sastanaka i da je razgovarao sa svima koji o nama odlučuju od Majka Pompea, Roberta O’Brajana do Ričarda Grenela.

– Niko od njih ne želi od male Srbije da pravi makar i malog neprijatelja, već žele da sa nama sarađuju, a naše je da to iskoritstimo – istakao je Vučić za RTS.

On je dodao i da je veoma zadovoljan što je video i veći interes SAD da investiraju u našu zemlju i u region.

– Pun sam optimizma po pitanju daljeg razvoja naših ekonomskih odnosa, zbog više američkih investicija – rekao je Vučić, ali je dodao i da to neće biti lako zbog odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je rekao i da Srbiju u Americi sada gledaju drugacijim očima nego prije nekoliko godina ili decenija i da je to neuporedivo.

– Mi moramo da razumijemo koje je naše mjesto u svetu, kolika nam je snaga ekonomije, da dobro postavimo svoje ciljeve i ne pravimo velike greške kao sto smo to ranije cinili, da čuvamo decu i da brinemo o budućnosti – rekao je Vučić.

On je poručio i da to nije moguće bez prijateljskog odnosa Amerike prema Srbiji i bez toga da imamo Ameriku na svojoj strani.

Predsjednik je rekao da je Srbija suviše mala u odnosu na Ameriku, ali da je zadovoljan trudom i angažmanom koji smo pokazali u Vašingtonu.

Vučić je podsjetio da se sastao i sa Tedom Kruzom jednim od, kako je naveo, najvažnijih senatora u Americi, republikancem iz Tekasa.

– On je primjetio ono što sam govorio na AIPAC-u. Bilo je mnogo važno to što smo juče uradili – naglasio je predsjednik.

Istakao je da se susreo i sa potpredsjednikom SAD Majkom Pensom.

Tači: Sastanak sa Vučićem na poziv Grenela

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači potvrdio je na svom nalogu na Fejsbuku da se sastao u petak u Bijeloj kući sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tači je na Fejsbuku napisao da je sastanak sa Vučićem održan na poziv specijalnog izaslanika predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, a da je prisutan bio i savjetnik za nacionalnu bezbijednost Robert O’Brajan.

On je dodao da će u srijedu ili četvrtak izvijestiti poslanike skupštine u Prištini i građane o sastancima koje je imao u Vašingtonu, a naročito, kako je naveo, o ovom sastanku.

On je ponovio zahvalnost Americi i predsjedniku Donaldu Trampu.

Tači je na Tviteru napisao da je Kosovo zahvalno SAD na postojanoj podršci.

– I dalje smo posvećeni zajedničkom radu na postizanju konačnog sporazuma i međusobnog priznanja – napisao je Tači.